Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ľudia nie sú hlúpi, politikom skoro nikto nedôveruje

Je to veľká hanba – slovenská politická elita má druhú najhoršiu dôveryhodnosť spomedzi 34 krajín vyspelého sveta. A ten si dianie u nás všíma!

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ľudia nie sú hlúpi, politikom skoro nikto nedôveruje
6
Galéria
Zdroj: TASR

Aj súčasný škandál na ministerstve zahraničných vecí potvrdzuje, že na Slovensku sa zrejme nikomu vo vláde a v parlamente nedá veriť.

Podozrenia o super predražených pompéznych oslavách uvedenia loga slovenského predsedníctva v EÚ strhli masku slušnosti aj Miroslavovi Lajčákovi, ktorý sa doteraz tešil veľmi dobrému imidžu bez škandálov. Hrozivé predposledné umiestnenie Slovenska v rebríčku dôveryhodnosti politikov v štátoch OECD dokonale ilustruje náladu v krajine.

Horší sú len Taliani

Rebríček zostavilo Svetové ekonomické fórum a zameralo sa pri ňom len na vyspelé demokratické štáty, ktoré sú združené v organizácii OECD. “Ako hodnotíte etickú úroveň vašich politikov?” znela otázka, ktorú výskumníci fóra položili ľuďom v 34 krajinách.

Nalepšie hodnotenie bolo 7 bodov, čo však nezískala žiadna krajina. Najhoršie znamenalo 1 bod, teda extrémne nízku dôveru v čestnosť svojich politických zástupcov.

Najhoršie dopadli Taliani s hodnotením 1,9. V krajine sa od konca druhej svetovej vojny vystriedalo už neuveriteľných 60 vlád a nové voľby sú tam pomaly častejšie ako Vianoce. Navyše, taliansky súd nedávno odsúdil za daňové úniky aj bývalého viacnásobného premiéra Silvia Berlusconiho.

Slovensko na chvoste

Hneď na druhej priečke od konca skončilo Slovensko s hodnotením 2,2. Britský portál Business Insider uvádza výstižné zdôvodnenie: “Politická korupcia na Slovensku je stále veľkým problémom. V roku 2011 otriasol krajinou škandál Gorila. Ukázal, že politici i podnikatelia bežne berú úplatky za súkromné kšefty. To logicky otriaslo ich dôveryhodnosťou.”

Malou útechou môže byť, že na zahanbujúcich posledných priečkach skončili všetky krajiny V4, aj keď predsa len skórovali lepšie ako Slovensko. Poľsko získalo hodnotenie 2,4 a Maďarsko 2,5. Nasleduje Česká republika s 2,6 boda. V roku 2013 tam polícia vyšetrovala aj samotného premiéra Petra Nečasa a musel odstúpiť.

O niečo lepšie ako Slovensko skončilo dokonca aj Grécko s hodnotením 2,3. Politici tam za uplynulé desaťročia dokázali priviesť krajinu na pokraj totálneho bankrotu. Výsledky analýzy Svetového ekonomického fóra korešpondujú aj s domácimi prieskumami na Slovensku.

Podľa agentúry AKA ľudia najviac dôverujú prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý je v politike nováčikom a nie je v exekutívnej úlohe. Vyslúžil si dôveru takmer 80 percent opýtaných. Nasleduje predseda parlamentu Andrej Danko so 65 percentami. Líder SNS je síce v politike už dlhšie, ale doteraz bol v tieni Jána Slotu. Politickému matadorovi premiérovi Robertovi Ficovi dôveruje 52 percent opýtaných.

Ilustračné foto, TASR

NRSR
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM