Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Maďari túžia po eure

Česi, Poliaci, či Maďari nezačnú platiť spoločnou európskou menou skôr ako v roku 2025… a možno vôbec nikdy. Minimálne naši južní susedia by však euro prijali.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Maďari túžia po eure
Zdroj: TASR

Je to nekonečná debata plná zložitých ekonomických prepočtov, z ktorých si aj tak každý vyberie to, čo podporuje jeho názor – je euro dobrá vec, alebo nie? Slováci platia európskou menou už od roku 2009 a túto zmenu si pochvaľuje až 80 percent populácie. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Eurobarometra. Väčšina Čechov i Poliakov je aj tak naďalej presvedčená o tom, že im je lepšie s vlastnou menou. Ako sú na tom Maďari, ktorí žijú len kúsok od slovenských hraníc, zisťovala agentúra Reuters.

Lacné nákupy

Reuters prináša reportáž zo slovenského mesta Štúrovo a susedného Esztergom. “Odkedy Slovensko zaviedlo euro, život miestnych ľudí sa zmenil. Zatiaľ čo kedysi to boli najmä Maďari, ktorí chodili nakupovať do Štúrova, teraz sa to otočilo a Slováci chodia do Esztergomu. Po oslabení forintu je to tam pre nich lacnejšie,” uvádza agentúra.

Situáciu potvrdzuje aj Maja Abelová, ktorá má na maďarskej strane butik s oblečením. “Slováci si teraz môžu dovoliť kúpiť šaty, ktoré sú pre maďarských zákazníkov dosť drahé,” cituje jej slová Reuters. Majiteľka obchodu dodáva, že situácia v Maďarsku je ťažká. Veď jej matka má dôchodok 230 eur mesačne. “Bolo by to skvelé, keby sme prijali euro, ale v tejto chvíli na to krajina nie je pripravená,” dodáva Maja. Rovnaký názor v prospech európskej meny má podľa agentúry 57 percent Maďarov.

Rôzne názory

Agentúra uvádza, že aj keď 80 percent Slovákov euro podporuje, existujú aj opačné názory. Cituje vyjadrenie čašníčky Zuzany zo Štúrova, ktorá sa sťažuje na nízke platy a chodí radšej za zárobkom do Rakúska. Myslí si, že ak by si Slovensko ponechalo korunu, bolo by to lepšie.

Proti kritickým názorom však vystupuje štatistika, ktorá hovorí jasnou rečou. “Zatiaľ čo ceny na Slovensku vzrástli od zavedenia eura o 10,3 percenta, priemerné hrubé mzdy sa zvýšili o 22,5 percenta,” uvádza agentúra. Názor na zavedenie eura je často ovplyvňovaný skôr osobnými pocitmi ako reálnymi argumentami.

Varovanie pre svoju vládu publikovala nedávno aj skupina významných poľských ekonómov. “Buď budeme v budúcnosti členmi eurozóny, alebo sa opäť dostaneme do sféry vplyvu Ruska,” napísali v otvorenom liste publikovanom v novinách Rzeczpospolita.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM