Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Maďarov, či Čechov máme radšej ako oni nás

Slováci majú najväčšie srdce pre svojich susedov v rámci V4. Okolité národy nám tiež pripisujú väčšinovo kladné hodnotenie, ale predsa len nás majú v láske o niečo menej.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Maďarov, či Čechov máme radšej ako oni nás
Zdroj: TASR

Zaujímavé fakty o náklonnosti i názoroch jednotlivých národov V4 priniesol prieskum maďarského inštitútu Nézőpont Intézet. Odhaľuje aj to, že obyvatelia týchto štyroch krajín sa najviac boja migrantov a želajú si, aby práve tam V4 posilnila svoju spoluprácu. Zároveň majú väčšinovo pocit, že ich západoeurópske krajiny neberú ako rovnocenných partnerov. Možno práve preto si želajú čo najužšiu spoluprácu medzi sebou. Lenže v realite neboli krajiny V4 nikdy súdržné a pri medzinárodných rokovaniach si často každá z nich sleduje len vlastné záujmy.

Neopätovaná láska

Prieskum verejnej mienky uskutočnil maďarský inštitút Nézőpont Intézet od 29. júna do 15. júla tohto roku. V každej krajine telefonicky kontaktoval reprezentatívnu vzorku tisíc respondentov. Výsledky ukázali, že najsrdečnejším národom sú práve Slováci.

“Slováci majú na svojich susedov najlepšie hodnotenie,” píše Nézőpont Intézet. Viac ako 70 percent slovenských respondentov uviedlo, že má kladný vzťah ku každému svojmu susedovi v rámci V4. Logicky máme najradšej Čechov (90 percent), následne Poliakov (75 percent) a napokon Maďarov (72 percent).

Aj susedia nás majú väčšinovo radi, ale o niečo menej. Česi uviedli ako svoj najobľúbenejší národ tiež Slovákov, ale v menšej miere (73 percent). Smutné je, že aj titul “najmenej obľúbený národ V4” získali u Čechov Slováci (21 percent), čo je vôbec najhoršie hodnotenie v rámci celej V4.

Slovensko – maďarské vzťahy boli dlhodobo napäté, ale zdá sa, že bežní ľudia to tak nevnímajú. Až 72 percent Slovákov sa na adresu svojich južných susedov vyjadrilo priaznivo. Z druhej strany Dunaja prišlo trochu chladnejšie hodnotenie – len 59 percent Maďarov vyjadrilo svoje sympatie voči Slovákom.

Buďme spolu!

Národy V4 sa cítia ukrivdené zo strany starých členských krajín EÚ. Tento pocit zrejme umocnil aj aktuálne riešený problém dvojitej kvality potravín. “Až tri štvrtiny účastníkov prieskumu si myslia, že západoeurópske krajiny sa nesprávajú k štátom V4 ako k rovnocenným partnerom,” uvádza Nézőpont Intézet. Tento pocit je najvýraznejší medzi Slovákmi (79 percent).

Vyšehradská štvorka by sa podľa jej obyvateľov mala venovať najmä posilneniu vonkajších hraníc EÚ, ďalej harmonizácii priemyselnej politiky a napokon výstavbe diaľnic. Pre Slovákov boli diaľnice na prvom mieste, aj keď V4 nemá žiadne fondy, z ktorých by takéto veľké investície mohla financovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM