Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Mamičky spod Tatier sú na tom najhoršie z celej EÚ

Podľa britských odborov nedostávajú slovenské ženy ani jediný mesiac “slušne platenej” materskej dovolenky. Spolu s Írskom je to najhoršie hodnotenie v celej Európe.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Mamičky spod Tatier sú na tom najhoršie z celej EÚ
Zdroj: TASR

Britský portál The Sun priniesol prekvapivý rebríček 24 európskych krajín. Hodnotí ich podľa toho, aké materské dávky dostávajú tamojšie ženy po narodení dieťaťa. Slovensky spolu s Írkami vyšli z hodnotenia najhoršie a to napriek tomu, že slovenský parlament len nedávno prijal legislatívu, ktorá zvyšuje príjem mamičiek na materskej dovolenke.

Je to bieda

The Sun kritizuje situáciu žien na britských ostrovoch. Poukazuje na fakt, že podľa štúdie tamojšej konfederácie odborov dostávajú len šesť týždňov “slušne platenej” materskej. “Zvyšné európske krajiny poskytujú zvyčajne minimálne tri mesiace,” dodáva portál. Konkrétne Chorvátky berú až šesť mesiacov, štyri mesiace majú Poľky, Maďarky a Češky.

Kľúčové je, čo Briti považujú za “slušne platenú” materskú: “Ide o minimálne dve tretiny platu ženy, alebo aspoň 981 eur mesačne,” píše The Sun. Na Slovensku, podľa rebríčka, nedostávajú ženy ani jediný mesiac takto platenej materskej. Je to trochu prekvapivé, pretože podľa súčasných pravidiel má žena nárok na materské dávky vo výške 70 percent predchádzajúceho príjmu, čo je viac ako požadované dve tretiny.

Od mája sa dávky dokonca zvýšia a to až na 75 percent príjmu. Pes je zrejme zakopaný v druhej časti definície “slušnej materskej.” Dnes poberajú mamičky na Slovensku v priemere 484 eur a po novom táto suma stúpne na 518 eur. To je hlboko pod požadovanou sumou 981 eur.

Vláda namieta

Britská vláda už odmietavo reagovala na kritické zistenia odborov. “Britský systém materskej dovolenky patrí medzi najštedrejšie na svete a ženy majú nárok až na 39 týždňov platenej materskej. To je takmer trojnásobok toho, čo ako minimum vyžaduje EÚ,” reagoval Londýn podľa The Sun.

Odborári však trvajú na svojom. Tvrdia, že materské dávky by mali byť aspoň na úrovni minimálnej mzdy, aby ženy nemuseli odchádzať od svojich detí predčasne do práce. Na Slovensku by to znamenalo minimálnu materskú vo výške 435 eur.

Šéfka britských odborov Frances O’Grady preto vyslala všetkým ženám nespokojným s materskými dávkami jasný odkaz – “Vstúpte do odborov a vyjednávajte kolektívne! To je najlepší spôsob ako zlepšiť váš príjem a podmienky.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM