Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Masové demonštrácie neutíchajú

Desiatky tisíc ľudí v uliciach slovenských miest, ktorí demonštrovali proti vláde Smeru, stále pútajú pozornosť zahraničnej tlače. Okrem ich požiadaviek na predčasné voľby sa hovorí aj o prepojeniach s mafiou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Masové demonštrácie neutíchajú
Zdroj: TASR

Dianie na Slovensku po násilnej smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zamestnáva médiá po celom svete už niekoľko týždňov. Pre slovenskú reputáciu vo svete rozhodne nie je nič priaznivé, keď sa píše o prepojeniach vládnych špičiek na ľudí podozrivých z kontaktov s talianskou mafiou. Zatiaľ sa však zdá, že protesty priťahujúce medzinárodnú pozornosť neutíchnu, pokiaľ v krajine nebudú predčasné voľby. O piatkových demonštráciách informoval aj americký portál kyma.com.

Rezignácia nestačí

V piatok sa len v Bratislave zišlo na veľkej protestnej demonštrácii podľa odhadov až 65 tisíc ľudí. “Demonštrácie sa konali aj v ďalších viac ako 30-tich slovenských mestách po celej krajine a taktiež v metropolách po celom svete, vrátane Londýna, New Yorku a Sydney,píše kyma.com. Článok je doplnený fotkami z protestnej akcie, kde ľudia držia transparenty kritizujúce vládnu koalíciu.

“Protestujúci niesli slogany “Vláda nefunguje” a “Dosť bolo Fica,” pričom požadovali predčasné voľby,” uvádza portál. Svojim americkým čitateľom približuje, že hoci premiér Robert Fico s celou vládou rezignoval, verejnosti to nestačí a požaduje oveľa hlbšie zmeny: “Ficov odchod je len výmena figúriek. Dal jasne najavo, že nikam neodchádza a že bude ďalej aktívne využívať svoj vplyv na vládu… Toto len ešte viac podkopáva dôveru ľudí v štát a jeho inštitúcie. Nová vláda bude zložená z tých istých ľudí, pričom mnohí z nich majú prepojenie na korupciu a organizovaný zločin,” cituje portál slová novinára Petra Nagya.

Otázky nad slobodou novinárov

Kyma.com ďalej pripomína, že politickú krízu na Slovensku spustila vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka. “Písal o daňových únikoch a podvodoch medzi slovenskými podnikateľmi, vrátane ľudí blízkych vládnej strane Smer.” Medzinárodná orgánizácia Index on Censorship vyzvala na nezávislé vyšetrenie tejto vraždy. Zároveň vyjadrila znepokojenie nad bezpečnosťou novinárov v EÚ.

“Začiatkom marca slovenská polícia zadržala sedem ľudí v súvislosti s podozreniami ohľadne vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Títo ľudia majú mať napojenie na taliansku mafiu,” uvádza portál. Na záver dodáva, že slovenská vláda ponúka za informácie vedúce k odhaleniu páchateľov milión eur ako odmenu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM