Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Mesiac väzenia za „krádež“ medvedíka

Masová hystéria hraničiaca so stratou zdravého rozumu – tak sa dá popísať týždeň vo Veľkej Británii po smrti princeznej Diany. Krajina si pripomína 20. výročie tejto smutnej udalosti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Mesiac väzenia za „krádež“ medvedíka
Zdroj: TASR

Ťažko sa dá slovami opísať smútok, ktorý zachvátil Britov 31. augusta 1997, keď sa dozvedeli, že ich milovaná princezná Diana tragicky zahynula počas autonehody v parížskom tuneli po divokej naháňačke s paparazzi. Pri príležitosti blížiaceho sa 20. výročia jej smrti sa v krajine pripravuje množstvo spomienkových udalostí a nových dokumentárnych filmov o jej živote. Britský denník The Guardian pripomína neskutočnú atmosféru, ktorá vládla na britských ostrovoch ešte niekoľko týždňov po tragickej udalosti. Jej „obeťami“ sa kuriózne stali aj dvaja Slováci.

Akoby zomrel svätec

„Týždeň po jej smrti je nezabudnuteľný vďaka masovej histérii, ktorá v krajine prepukla… nebolo povolené na ňu spomínať inak ako v dobrom, akoby zomrelo dieťa alebo svätec,“ pripomína The Guradian dni po smrti Diany. Dodáva, že ľudia doslova hromadne žialili a oplakávali svoju ikonu. V takejto atmosfére všetci strácali rozum, vrátane inštitúcií, čo podľa denníka dokazuje aj príbeh dvoch Slovákov.

„Dvoch slovenských turistov odsúdili na mesiac za mrežami za krádež medvedíkov a kvetín spred Westminsterského opátstva (spomienkové miesto za Dianou). Tie veci ležali na chodníku, takže je z právneho hľadiska otázne, aký je tu rozdiel medzi krádežou a obyčaným zdvihnutím zo zeme,“ píše portál.

Udalosť s dvoma Slovákmi však mala ešte pokračovanie. „Keď jeden z nich vyšiel z budovy súdu, okoloidúci človek ho udrel päsťou do tváre a kričal pritom, že zosnulá princezná bola kráľovnou každého srdca. Ako môžete pomenovať atmosféru v krajine, kde ľudia dávajú najavo hĺbku svojho žiaľu tým, že udrú do tváre neznámeho človeka za krádež medvedíka?,“ pýta sa The Guradian.

Hnev a politika

Tak ako veľmi Briti oplakávali svoju princeznú, rovnako intenzívne sa hnevali na svoju kráľovnú. Trvalo jej totiž niekoľko dní, kým sa unúvala vrátiť sa späť do Buckinghamského paláca, čo verejnosť vnímala ako prejav necitlivosti. Zároveň mali Briti pocit, že to je dôvod, prečo nemohli na paláci stiahnuť vlajku na pol žrde na znak smútku. Vlajka je totiž vyvesená len vtedy, keď je kráľovná doma.

The Guardian však vysvetľuje, že vo svete kráľovských pravidiel, ktoré Alžbeta II. nadovšetko ctí, sa vlajka sťahuje na pol žrde len v tom prípade, ak umrie monarcha. A keďže v prípade smrti panovníka ho okamžite nahradí jeho nástupca, tak platí, že monarcha nie je nikdy mŕtvy…

Trúchlivú atmosféru dokázal dokonale využiť úradujúci premiér Tony Blair. Vystúpil s mimoriadne citlivým prejavom, kde Diane vzdal úctu ako kráľovnej sŕdc, čo z neho okamžite spravilo miláčika národa. „Prieskum verejnej mienky na konci septembra ukázal, že Blaira podporovalo 93 percent Britov, čo z neho robí najpopulárnejšieho politika v britskej histórii… Diana bola kráľovnou sŕdc a Blair sa stal kráľom,uzatvára The Guardian.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM