Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Milionár hľadá liek na Alzheimerovu chorobu

Viacerí slovenskí boháči cítia veľký biznis v biotechnológiách, a tak investujú stovky miliónov eur do vývoja nových liekov. Ich úspechy vníma aj svet.

Slovenská firma finančníka Mária Hoffmanna Axon Neuroscience odštartovala už druhú fázu klinických skúšok vakcíny proti Alzheimerovej chorobe. Informáciu priniesol celoeurópsky portál Labiotech.eu. Úspech by priniesol liek pre 30 miliónov pacientov na celom svete, ktorí týmto ochorením trpia.

Vyliečiť demenciu

Starému človeku najprv začne vypadávať pamäť, neskôr sa nedokáže už ani vrátiť domov a nespoznáva vlastných príbuzných – Alzheimerova choroba znamená smutný koniec života a veľké trápenie nielen pre pacienta ale aj pre jeho okolie.

Len na Slovensku bojuje s alzheimerom až 60-tisíc pacientov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie spôsobuje viac ako dve tretiny prípadov stareckej demencie a patrí medzi desať hlavných smrteľných ochorení ľudstva.

Liek na túto chorobu ešte neexistuje a momentálne vedia lekári len zmierňovať jeho príznaky. Zmeniť by to čoskoro mohla slovenská firma Axon Neuroscience, ktorá sa tomuto výskumu venuje už niekoľko rokov.

“Axon Neuroscience (Slovensko) začal druhú fázu klinického testovania svojej vakcíny AADvac1. Počas dvoch rokov sa do nej zapojí 185 pacientov z celej Európy, ktorí majú mierne príznaky alzheimera,” píše portál Labiotech.eu.

Cieľom je overiť, či je vakcína bezpečná a do akej miery dokáže spomaliť, alebo úplne zastaviť mentálny úpadok pacientov. Portál informuje, že slovenská firma už má úspešne za sebou prvú fázu testovania lieku.

SVET O SLOVENSKU: Rakúskej firme ukradli 50 miliónov eur a ukryli ich niekde na Slovensku

Biznis milionárov

Axon Neuroscience patrí slovenskému finančníkovi Máriovi Hoffmannovi zo skupiny Istrokapitál. Minulý rok sa pre Hospodárske noviny vyjadril, že biotechnologický výskum sa stáva jeho prioritou. “Mojím zámerom je vynakladať na tento projekt väčšinu môjho času aj energie.”

Finančník síce tvrdí, že ide predovšetkým o snahu dať nádej miliónom pacientov po celom svete, ale faktom je, že v projekte sa točia aj veľké peniaze. Spoločnosť J&T odkúpila len desať percentný podiel v Axon Neuroscience za sto miliónov eur.

Atraktívnu biznis príležitosť tu cítia aj finanční žraloci z Penty. Odkúpili podiel v českej biotechnologickej firme PrimeCell, ktorá vyvíja preparáty na liečbu kmeňovými bunkami.

Najbohatší Čech Petr Kellner zasa investoval už niekoľko sto miliónov eur do vývoja liekov na liečbu rakoviny prostaty, vaječníkov a pľúc. Na úlohe pracujú laboratóriá v Česku a v Číne.

A napokon najbohatší Slovák Andrej Babiš kúpil v roku 2014 kliniky asistovanej reprodukcie Iscare, ktoré majú pobočky v Bratislave a Martine. Cez svoj fond Hartenberg ovláda väčšinový balík aj v slovenských biotechnologických firmách Imunoglukan a Pleuran, ktoré sa zameriavajú na prípravky na posilnenie imunity.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM