Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Najlepší vianočný darček? Nové nohy

Nekonečných sedem rokov sa paralyzovaný Rusty Chmelovský díval na svet len z úrovne invalidného vozíka. Tento rok však dostal najkrajší vianočný darček na svete…

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Najlepší vianočný darček? Nové nohy
Zdroj: TASR

Pri otázke, čo si ľudia želajú pod stromčekom najviac, väčšina z nich odpovedá, že zdravie. Málokto však má dôvod precítiť toto prianie tak veľmi, ako slovenský robotník Rusty Chmelovský, ktorý žije v americkom štáte New York. Je malým zázrakom, že jeho veľký sen znovu sa postaviť na vlastné nohy, sa mu splnil práve počas tohtoročných vianočných sviatkov. Jeho dojímavý príbeh zaujal aj americký portál Azfamily.com, ktorý o ňom priniesol článok.

Konečne chodí!

“Len pár dní pred Vianocami sa v živote Rustyho Chmelovského a priamo pod jeho nohami deje skutočný zázrak,” píše Azfamily.com. Cituje slová Slováka, ktorý žije v Putnam County v štáte New York: “Na Vianoce som dostal nové nohy, ha ha!” Jeho radosť musí byť naozaj nesmierna. Veď na vozíčku sedí už dlhých sedem rokov.

O schopnosť chodiť ho pripravil osudný pád zo strechy, keď mal 32 rokov. V USA sa živil ako stavebný robotník a pohyb vo výškach bol každodennou súčasťou jeho práce. Vyrovnať sa s takou zásadnou zmenou v živote bolo pre mladého muža nesmierne ťažké. “Nikdy som si nemyslel, že by sa také niečo mohlo stať aj mne… keď mi doktor povedal, že nikdy nebudem chodiť, nedokázal som mu uveriť.”

Nový začiatok

Osud je však nemilosrdný a Rusty zostal ochrnutý od pása dole. Napokon sa však dočkal dobrej správy. Dostal do užívania špeciálne robotické zariadenie, vďaka ktorému sa môže opäť postaviť na vlastné nohy. “Úplne sa mu zmenil pohľad na svet. Bol zvyknutý na pohľad z úrovne invalidného vozíka, musel sa na ľudí dívať zdola. Teraz sa môže postaviť a dívať sa druhým priamo do očí, normálne sa s nimi baviť, to je obrovská zmena,” komentuje Rustyho zmenu jeho terapeutička Glenda Rosando.

Pôvodom Slovák, ktorý sa usadil v USA, je prvým pacientom v regióne, ktorý dostal toto robotické zariadenie. Vďaka nemu bude schopný sa postaviť, otočiť a prechádzať sa. Pre kvalitu jeho života je to nesmierny posun vpred. “Som šťastný, že budem môcť doma chodiť, možno si dokážem zájsť aj do kuchyne… kto vie, možno v budúcnosti budem schopný aj bežať,” cituje portál Rustyho. A jeho nadšené predstavy dostali krídla – “pôjdem na silvestrovskú oslavu a možno sa mi podarí aj tancovať!”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM