Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Naša krajina opäť pretláča ruské záujmy v EÚ

Západné krajiny sú voči Rusku pokrytecké a EÚ potrebuje s Moskvou nový druh partnerstva - hovorí minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Naša krajina opäť pretláča ruské záujmy v EÚ
Zdroj: TASR

Slovenské predsedníctvo EÚ sa sotva začalo a Ficova vláda už vypúšťa do sveta politické odkazy, ktoré vyhovujú Moskve. Bratislava by rada využila svoju silnú pozíciu predsedajúcej krajiny, aby zmäkčila tvrdý postoj EÚ voči Rusku. Píše o tom bruselský portál EUobserver.

Čo chce Moskva počuť

Miroslav Lajčák nezaprie v sebe diplomata a dokáže hovoriť tak, aby dosiahol svoje a nikoho neurazil. “Potrebujeme nanovo definovať vzťahy s Ruskom a vychádzať z reality,” cituje ho portál EUobserver.

V skutočnosti však ide len o dlhodobú snahu Slovenska zrušiť európske sankcie, ktoré EÚ uvalila na Moskvu za násilnú anexiu Krymu a agresiu voči Ukrajine.

Čítajte aj: FRANCÚZSKO O SLOVENSKU: Korupcia, úplatky a bieda nášho zdravotníctva!

EUobserver pripomína, že aj keď sa Lajčák krúti a hovorí len o tom, že “sankcie treba prispôsobiť realite,” premiér Fico už v minulosti vyhlásil, že “čím skôr budú sankcie zrušené, tým lepšie.”

To je presne politika, ktorú chce Moskva vidieť, pretože európske obchodné obmedzenia značne poškodzujú jej ekonomiku. A práve Slovensko je krajina, ktorú ruské médiá a politici radi opisujú ako priateľský štát, ktorý vzdoruje zlému Západu a má pochopenie pre ruské záujmy vo svete.

“Slovensko je jedna z mála krajín EÚ, ktorá vola po obnovení normálnych vzťahov s Ruskom,” citovala nedávno ruská agentúra TASS poslanca ruskej Štátnej dumy Vyacheslava Timchenka.

Slovensko vykresľuje ako krajinu oddaných priateľov, kde si zrušenie sankcií želá úplne každý.

“Všetci naši partneri – či už poslanci NR SR, predstavitelia miest, alebo bežní ľudia, ktorých sme stretli, zdôrazňujú túto potrebu.”

Pokrytecký Západ

EÚ je podľa Lajčáka vo vzťahu k Rusku “príliš ideologická” a západoeurópske krajiny zasa “pokrytecké.” EUobserver nespresnil, z čoho slovenský šéf diplomacie vychádzal, ale zrejme narážal na fakt, že aj keď Západ trvá na sankciách, nebráni mu to v rozvíjaní obchodu s Moskvou – napríklad nemecko – ruský projekt plynovodu Nord Stream 2.

Východoeurópske krajiny sa zasa podľa Lajčáka nesprávajú realisticky a tak je nutné, aby EÚ vybudovala s Ruskom nový druh partnerstva. Slovenský šéf diplomacie je pritom veľmi pragmatický. “Mali by sme k Rusku pristupovať ako k strategickej realite, kdekoľvek je to možné.”

Lajčák to zdôvodnil slovami, že bez Ruska nedokážeme riešiť množstvo lokálnych problémov. “Faktom je, že Rusko je globálny hráč.” To sú presne slová uznania, ktoré chce Moskva počuť. O nových vzťahoch medzi EÚ a Ruskom sa bude diskutovať aj na neformálnom summite v Bratislave v septembri.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Brusel má z nás hlavybôľ. Prídeme o eurofondy?

Nemecké ministerstvo obrany len nedávno navrhlo zaradiť Rusko medzi najväčšie hrozby pre národnú bezpečnosť. “Moskva presadzuje svoje záujmy násilím a svojvoľne mení hranice zaručené medzinárodným právom. Preto ohrozuje svetový poriadok v Európe, ktorý vznikol po skončení studenej vojny,” píše sa v ministerskom dokumente s názvom Biela kniha.

Foto: archív TASR

lajcak putin
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM