Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Našinci stále pracujú ako otroci vo Veľkej Británii

V neľudských podmienkach za smiešnu almužnu drela aj žena a 70-ročný muž. Britská polícia ich oslobodila a na otrokárov čaká súd. Podobných prípadov je však neúrekom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Našinci stále pracujú ako otroci vo Veľkej Británii
Zdroj: TASR

Sen o dobrej práci a slušnom zárobku sa im rozplynul a zostala len tvrdá realita v rukách otrokárov. Britský portál Mrw.co.uk píše o záchrane dvanástich nešťastníkov z rôznych krajín, ktorí pracovali ako otroci v zberných surovinách na britských ostrovoch.

Je neuveriteľné, že napriek veľkej neprávosti, ktorá sa im diala, boli iba traja z nich ochotní spolupracovať s políciou.

Otročina za almužnu

Britská polícia zadržala dvoch Britov a jedného Pakistanca, ktorí stoja za celým biznisom s nelegálnou prácou. “Sú podozriví, že so skupinou Východoeurópanov zaobchádzali ako s otrokmi a platili im len jednu libru za hodinu,” píše Mrw.co.uk.

Následne však boli prepustení na kauciu, keďže vyšetrovanie naďalej pokračuje. Šesť úbožiakov polícia zachránila priamo na pracovisku, troch našla v byte a troch v dodávke. Je zaujímavé, že iba niektorí súhlasili s tým, že sa stali obeťou zločinu.

“Traja Poliaci, jeden Slovák a jedna Slovenka boli identifikovaní ako obete. Vyhlásili, že sú šťastní, že môžu pomôcť polícii pri vyšetrovaní. Ďalší zachránený pracovník bol 70-ročný Ind. Keďže bol nelegálny pracovník, polícia ho odovzdala imigračnému úradu,” píše portál.

Medzi novodobými otrokmi bolo ešte ďalších šesť Poliakov, ktorí však nechceli mať nič spoločné s vyšetrovaním prípadu. Preto dostali len odporúčanie na miestne agentúry a charitu, ktoré by im mohli pomôcť dostať sa domov do Poľska.

Stará pesnička

Podobných prípadov zneužitých Slovákov na otrockú prácu je vo Veľkej Británii viacero. V minulom roku sa začal súd s otrokármi jedenástich slovenských mužov a žien, ktorí dreli v neľudských podmienkach v dielni na výrobu rámov obrazov v britskom Ings Lane.

Museli pracovať 70 až 80 hodín týždenne, niekedy aj sedem dní v týždni. Za neskutočnú drinu dostávali smiešnych 240 libier týždenne, čo je približne 312 eur.

To nepredstavuje ani minimálnu mzdu v krajine. Žili v dome jedného z otrokárov ako vo väzení v otrasných podmienkach a spali len na matracoch na zemi.

Slovenská polícia i rôzne mimovládky opakovane apelujú najmä na ľudí zo slabších sociálnych pomerov, aby si dôkladne preverovali sprostredkovateľov, ktorí im sľubujú skvelú prácu v zahraničí. Stále sa však nájde dosť naivných nešťastníkov, ktorí naletia podvodníkom.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM