Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nekonečná naivita, ópium a veľké peniaze

Upratovačka Iveta si chcela rýchlo a dobre zarobiť. Preto neváhala a prijala zvláštnu ponuku, aby preniesla dva kufre letecky do Kanady. Dnes už sedí vo väzení.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nekonečná naivita, ópium a veľké peniaze
Zdroj: pixabay.com

Bola to hlúposť, naivita, alebo vedomý zločin? To vie len 50-ročná Iveta Scheuer, ktorú kanadský súd poslal za mreže na tri roky. Slovenka žijúca v Nemecku sa totiž pokúsila cez letisko vo Vancouveri prepašovať do krajiny 2,6 kilogramu ópia. Pred súdom sa pokúšala brániť klasickým spôsobom, ktorý uvádzajú prakticky všetci pašeráci, ktorým policajti nájdu v batožine drogy – nie je to moje, netuším, ako sa to tam dostalo, niekto ma zneužil. Či už je to pravda, alebo nie, Ivetin príbeh dokazuje jej veľkú naivitu.

Tajomný Mike

Kanadský portál Vancouver Sun píše, že Iveta je dvakrát rozvedená matka dospelého syna. Má slovenské občianstvo a až do jej osudného výletu do Kanady žila v Nemecku, kde pracovala ako upratovačka v nemocnici. Asi to nebol veľmi vzrušujúci život a preto ľahko podľahla čaru neznámeho muža, o ktorom vedela len to, že sa volá Mike.

Zoznámili sa v kaviarni v Istanbule, on vyzeral ako Arab a hovoril po nemecky. Mohol mať niečo po tridsiatke a vzal Ivetu na prechádzku po meste. „Dala mu svoje telefónne číslo, ale on jej to svoje neprezradil. Nepovedal jej ani žiadne detaily o tom, ako sa živí. Keď sa vrátila späť do Nemecka, zavolal jej a pozval ju k sebe na návštevu do Frankfurtu,“ približuje portál začiatky vzťahu Ivety a Mika.

Ich vzájomné priateľstvo nabralo rýchlo na obrátkach a pár začal spolu veľa cestovať. Išli opäť do Istanbulu, do Ankary a dvakrát dokonca do japonského Tokia. „Mike platil väčšinu nákladov na tieto cesty, dával jej peniaze a kupoval veci, ale nikdy ju nepožiadal, aby niesla nejakú batožinu,“ približuje Vancouver Sun. Všetko nasvedčuje tomu, že neznámy cudzinec si u naivnej Slovenky postupne budoval dôveru, aby ju čoskoro mohol využiť.

Osudná cesta

„Po druhom výlete do Japonska Mike zatelefonoval Ivete a navrhol jej, aby išla do Vancouvru,“ píše portál. Po nemecky hovoriaci Arab poslal Ivete peniaze, aby si kúpila letenky. Najprv mala letieť do Istanbulu a následne do Kanady. Dostala dva kufre, ktoré mala predať neznámym ľuďom v hoteli vo Vancouvri.

Keď sa Slovenka spýtala Mika, čo je v tých kufroch, odvetil jej, že sa o to nemá starať a vraj to nie je nič zlé. Keď jej za túto službu sľúbil vysokú odmenu, Iveta sa skutočne prestala pýtať. „Mike jej sľúbil vyplatiť tritisíc eur po tom, ako sa úspešne vráti z Kanady domov. Nerozmýšľala nad tým, prečo jej chce zaplatiť také peniaze a bola rada, že si zarobí,“ cituje portál slová obžaloby pred kanadským súdom.

Pasca sklapla na kanadskom letisku vo Vancouvri, kde colníci objavili v bočných stranách Ivetiných kufrov skryté balíčky s ópiom v hodnote 40 – 70 tisíc dolárov. Aj keď sa bránila, že o ničom nevedela, porota na súde jej neuverila a poslala ju za mreže na tri roky. Iveta môže byť rada, že ju Mike neposlal s kuframi do niektorej ázijskej krajiny, kde by jej za pašovanie drog hrozila poprava.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM