Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Nemci obdivujú Bratislavu ako unikátny mix starého a nového

Nie je to romantická Praha ani veľkolepá Viedeň, ale Bratislava dokáže cudzincov očariť svojou modernitou. Portál prestížneho nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine si všimol Petržalku i obrátenú pyramídu Slovenského rozhlasu.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Nemci obdivujú Bratislavu ako unikátny mix starého a nového
Zdroj: TASR

Bratislava je dynamické, meniace sa mesto so stále zreteľnými stopami komunizmu. Rovnako je však evidentný aj jej rozvoj. V kombinácii so starými pamiatkami vytvára veľmi inšpiratívnu atmosféru aj pre cudzincov. V tomto duchu opisuje slovenské hlavné mesto Frankfurter Allgemeine vo svojej videoreportáži.

Čarovný mix starého a nového

„Bratislava mladne a ponúka veľa kultúrnych zážitkov,“ komentuje Frankfurter Allgemeine a ponúka výpoveď holandskej fotografky žijúcej na Slovensku Illah Van Oijen. Jej bratislavský revír sa ťahá od barokových palácov až k panelovej zástavbe.

„Keď sa rozhliadnete, uvidíte mix starej architektúry, moderných biznis centier a futuristickej architektúry 70. rokov. Táto zvláštna zmes ma fascinuje, odkedy tu žijem,“ vyznáva sa fotografka, ktorá v slovenskom hlavnom meste býva už desať rokov.

Bratislava ju vraj inšpiruje. Mesto sa mení zo dňa na deň a ona sa tento proces snaží zachytitiť. Jej projektom je fotografovanie barokových palácov, ktoré sú podľa portálu turistami rovnako obľúbené ako Michalská brána, Prezidentský palác a národné divadlo.

Petržalka je cool

Reportáž pokračuje na nádvorí bratislavského hradu, ale kamera sa obracia smerom na Petržalku. Opisuje ju ako jedno z najväčších panelových sídlisk v Európe, kde žije 120-tisíc Bratislavčanov. Kedysi označovaná „betónová džungľa“ začína byť znova zaujímavé najmä pre mladých architektov.

Frankfurter Allgemeine predstavuje jedného z nich – Jána Petreckého. Sprevádza nemecký štáb po meste a okrem petržalských panelákov upozorňuje aj na „jednu z najvýraznejších budov,“ – obrátenú pyramídu, kde sídli Slovenský rozhlas.

„Bratislava nebola hlavným mestom a preto sa tu mohli robiť experimenty, ktoré sa v Prahe nedali,“ vysvetľuje Petrecký extravagantnú architektúru, ktorá je rovnako obdivovaná ako aj zastracovaná.

Dominanta UFO

Kamera prechádza k Mostu SNP, ktorý spája starý svet historického centra s modernitou Petržalky. Nemeckých novinárov zaujme reštaurácia UFO. Všímajú si, že stojí na petržalskej strane Dunaja, čím symbolizuje pohľad nového na staré. Hovoria o „novom svete,“ ktorý sa dá aj navštíviť a ochutnať. Oceňujú, že reštaurácia ponúka nielen najlepší pohľad na Bratislavu ale aj špeciality slovenskej kuchyne.

Reportáž končí zážitkom z nočného klubu KC Dunaj v centre Bratislavy, ktorý v komentári označuje za „jednu z najlepších adries v starom meste.“ Obdivuje nielen atmosféru koncertov ale aj výhľad, ktorý ponúka nové a staré ako na dlani.

Čítajte aj: Cvernovka končí a s ňou aj desiatky umelcov a ich tvorivé zázemie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM