Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľné britské sociálne dávky

Viac ako dve tisíc eur vraj môže získať priemerná štvorčlenná rodina zo Slovenska, Litvy, Poľska, či inej krajiny EÚ žijúca na britských ostrovoch. Takýto príjem však nie je z práce ale len zo sociálnych dávok.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľné britské sociálne dávky
Zdroj: TASR

Britskí občania sú dlhodobo nevraživí voči prisťahovalcom z krajín strednej a východnej Európy, ktorí zaplavili ich krajinu po vstupe do EÚ v roku 2004. Vyčítajú im, že vyciciavajú britský sociálny systém a berú domácim ľuďom prácu. Dokazovať to majú aj štatistiky zverejnené britským portálom express.co.uk, podľa ktorých prisťahovalecké rodiny môžu čerpať rôzne dávky zo štátneho rozpočtu vysoko presahujúce sumu, ktorú by boli schopné zarobiť vo svojich domovských krajinách.

Zlatá baňa

“Občania z východnej Európy žijúci vo Veľkej Británii dostávajú na sociálnych dávkach až trojnásobne vyššiu sumu, ako by boli schopní získať zo zamestnania vo svojich domovských krajinách,” píše express.co.uk. Portál dodáva, že štedrý britský sociálny systém je dôvod, prečo sa ľudia z krajín ako Poľsko, Slovensko, Bulharsko, či Litva tak hrnú na britské ostrovy.

“Express na základe kalkulačky zverejnenej na vládnej stránke vypočítal, že priemerná štvorčlenná rodina v Londýne môže získať mesačné dávky až 1842 libier (2131 eur),” píše portál. Nespresňuje, či ide o rôzne sociálne príspevky, na ktoré má nárok každý rodič bez ohľadu na to, či pracuje, alebo či do tejto sumy započítal aj podporu v nezamestnanosti.

Britský portál ďalej pripája informáciu o tom, že priemerná mesačná mzda vo výrobných odvetviach v krajinách strednej a východnej Európy je podstatne nižšia – Litva 888 eur, Poľsko 1083 eur, Lotyšsko 743 eur, Slovensko 1048 eur, či Bulharsko 578 eur.

Masový prílev

Takto prezentované fakty sú však len jednou stranou mince. Portál už neuvádza informáciu, že napriek všetkým sociálnym benefitom pracovní imigranti z EÚ odviedli do britského štátneho rozpočtu viac peňazí na daniach, ako z neho získali na rôznych dávkach. Ich ďalším nepochybným príspevkom je ich práca, ktorou často zachraňujú celé britské sektory, napríklad v oblasti reštauračných služieb, či spracovania ovocia.

Lepšie kariérne možnosti a vidina dobrého zárobku však sú nepochybným lákadlom pre mnohých Slovákov, Poliakov, či Lotyšov pracujúcich v Spojenom kráľovstve. Portál uvádza, že podľa oficiálnych štatistík dnes žije v krajine 85-tisíc Slovákov a ešte vyššie čísla figurujú pri ďalších národnostiach. Kým Poliakov žilo v roku 2004 na britských ostrovoch len 95-tisíc, dnes ich tam je 831-tisíc, Rumunov bolo v tom istom roku 18-tisíc a dnes ich počet vzrástol na 220-tisíc.

Pracovníkov z východnej časti EÚ lákajú do krajiny mnohé britské pracovné agentúry, ktoré im ponúkajú kompletný servis pri zháňaní práce a vybavovania všetkých formalít. Smutnou pravdou však je aj to, že mnoho z týchto pracovných imigrantov je v krajine zneužívaných na otrockú prácu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM