Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľný príbeh – Ivanka má novú tvár

Znetvorené oko, ústa, nevyvinuté ucho... mladá Bratislavčanka si vytrpela naozaj dosť, kým jej svitla nádej na nový život. Jej príbeh a energia vás dostanú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľný príbeh – Ivanka má novú tvár
Zdroj: TASR

Britský portál Dailymail v obsiahlej reportáži prináša dojímavý príbeh ťažkého osudu a neuveriteľnej sily 30-ročnej Ivanky Denisovej. Narodila sa v Bratislave s ťažkým vrodeným postihnutím – Goldenharovým syndrómom. Ide o vážny defekt, ktorý sa prejavuje nevyvinutou polovicou tváre. Takýto človek má väčšinou zdeformované oko, ústa, ucho, či chrbticu a pridružujú sa aj ďalšie ochorenia. S takýmto postihnutím sa narodí jedno dieťa z 25-tisíc. Ivanka sa však nevzdáva a podaril sa jej husársky kúsok, ktorý si všimla aj britská tlač.

Ťažký život

„Väčšinu svojho života strávila zakrývaním si zdeformovanej časti tváre dlhými vlasmi. Už od detstva musela čeliť krutým poznámkam okolia,“ opisuje životný údel Ivanky britský portál. Najmä detskí kamaráti vedeli byť so svojimi posmeškami nemilosrdní.

„Keď mi lekári určili diagnózu, nedávali mi žiadnu šancu na prežitie… keď som to počula, zostala som úplne otrasená a tie tvrdé slova mi ešte dlho zneli v ušiach. Stále som si kládla otázku, prečo práve ja,“ hovorí Ivanka. Ťažké postihnutie tvárových kostí inak krásnej dievčiny znamenalo úplne iný život ako viedli jej rovesníci.

„Počas viac ako 27 rokov som musela byť mimoriadne opatrná. Na jedno ucho som nepočula a nemohla som aktívne športovať. Nevyvinutý zvukovod mi spôsoboval veľké bolesti vždy, keď som chytila obyčajnú chrípku,spomína Ivanka. Dávať na seba pozor, aby neochorela, bolo veľmi ťažké, keďže mala trvale zníženú imunitu.

Jedinečná operácia

Akoby to nestačilo, Ivanka trpí aj srdcovou arytmiou a pred troma rokmi jej diagnostikovali leukémiu. Napriek tomu dokázala vyštudovať právo vo Veľkej Británii a nevzdáva sa nádeje na normálny život. Pomôcť jej k tomu má aj špeciálna operácia, ktorú ako prvá Európanka v histórii absolvovala v USA.

„Profesor Russell Reid, svetovo uznávaný špecialista z Chicaga, jej urobil už dve operácie, počas ktorých jej vymodeloval novú tvár. Jedna trvala 20 hodín a druhá o polovicu menej,“ píše portál. To by malo definitívne zmeniť Ivankinu kvalitu života, ktorá má už dnes o dôvod viac na úsmev.

„Mnoho ľudí mi vraví, že som zdroj pozitívnej energie a úsmevov,“ hovorí mladá právnička. Už od detstva vraj bola odhodlaná nepodľahnúť sebaľútosti a ísť za svojimi snami. Jeden z nich by si chcela splniť ešte v septembri, keď by mala v USA podstúpiť poslednú operáciu.

Na tretí chirurgický zákrok v réžii prestížneho amerického lekára však potrebuje vyzbierať peniaze. Britský Dailymail na záver článku zverejnil odkaz na stránku, kde ľudia môžu Ivanke na túto operáciu prispieť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM