Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Novozélanďania sa čudujú - odkiaľ že je tá Kia?

Autá vyrobené v Žiline sa predávajú po celom svete. Vyvážajú ich aj do Ázie, odkiaľ pochádza materský závod Kia Motors. A pre ľudí v ďalekých krajinách je to veru prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Novozélanďania sa čudujú - odkiaľ že je tá Kia?
Zdroj: TASR

Malé Slovensko je automobilová veľmoc a vyrába najviac áut na obyvateľa, aj keď o tom mnoho bežných ľudí v zahraničí netuší. O to viac ich potom prekvapí, keď zistia, že auto kórejskej, francúzskej, či nemeckej značky vyrobili tisíce kilometrov ďaleko na Slovensku. Výrobcov sem neťahá len lacná pracovná sila, ktorá už pomaly ale isto začína byť minulosťou. Dôležité je aj svetové renomé a historické skúsenosti a zručnosti miestnych ľudí v odbore. O téme píše novozélandský portál Stuff.

To by ste nepovedali…

“Päť áut, ktoré nevyrobili tam, kde si myslíte,” znie titulok portálu Stuff u našich protinožcov. Do zoznamu prekvapivých výrobcov známych automobilových značiek zaradili aj Slovensko. “Aj keď jej korene sú kórejské, Kia Sportage je skutočný svetoobčan. Vyrábajú ju v Južnej Kórey, Malajzii, Alžírsku a na Slovensku. Takže by ste povedali, že novozélandské autá tejto značky sú z Južnej Kórey, však? Veď je k nám najbližšie…,” naťahuje svojich čitateľov Stuff.

Vzápätí však prichádza rozuzlenie: “Nuž, nie. Naše Kie pochádzajú zo závodu v Žiline na Slovensku. Je to starobylé mesto, ktorého počiatky osídlenia sa datujú do doby kamennej. Zároveň je to tretie najväčšie mesto na Slovensku. Kia je najväčším zamestnávateľom v Žiline. Pracuje v nej približne tri tisíc zamestnancov, ktorí chrlia 300-tisíc áut ročne… a vaša krásna nová Kia Sportage bola jedným z nich!”

Svetová jednotka

Ak je Slovensko v niečom bez preháňania svetové, tak je to určite produkcia áut. V prepočte na tisíc obyvateľov sa ich u nás minulý rok vyrobilo 184, čo je svetový rekord. Tri automobilky v Bratislave, Nitre, Trnave a v Žiline tvoria 43 percent slovenskej priemyselnej produkcie a štvrtinu exportu.

Pozíciu Slovenska ako automobilovej veľmoci dokázal aj príchod ďalšieho výrobcu – britského Jaguár Land Rover. Experti stále varujú pred prílišnou závislosťou ekonomiky na výrobe áut, ktorá by sa krajine mohla v prípade krízy škaredo pomstiť. Ale ľudia potrebujú prácu a tú zatiaľ vo veľkom nachádzajú práve v zahraničných automobilkách, ktoré sa rozhodli zakotviť na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM