Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Obrie skaly sa mu stali takmer osudnými

Nie sú to len českí turisti v Tatrách, ktorí sa dostanú do ohrozenia života. Niekedy sa karta obráti a českí záchranári ratujú slovenských milovníkov hôr. Tentokrát sa nešťastie stalo v Jeseníkoch.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Obrie skaly sa mu stali takmer osudnými
Zdroj: TASR

Slováci si už niekedy uťahujú z českých návštevníkov, ktorí prichádzajú najmä do Tatier a často sa dostanú do život ohrozujúcej situácie. Či už podcenia vlastné schopnosti, výstroj, počasie, alebo majú jednoducho smolu. Tentokrát sa niektorá z týchto možností prihodila slovenskému turistovi v českých Jeseníkoch, keď sa pokúšal zdolať krásnu dominantu tohto pohoria – Obrie skaly. Ťažký pád si vyžiadal vážne zranenia, ale muž prežil. O téme píše český portál blesk.cz.

Vážne zranenia

Nemenovaný slovenský turista (51) využil májové voľné dni a vydal sa na výlet do českých Jeseníkov. Malebné pohorie ponúka aj niekoľko náročných trás s prudkým prevýšením. Slovák si za cieľ cesty zvolil Obrie skaly, ktoré sú oľúbené najmä medzi lezcami. Týčia sa do výšky 10 – 16 metrov nad okolitým terénom a vytvárajú tak pôsobivú scenériu. Aj keď nejde o žiadnu vysokohorskú turistiku, ich zdolanie môže byť zradné.

“Po páde z výšky asi štyroch metrov utrpel muž ťažké zranenia,” píše český Blesk. Čo presne predchádzalo nešťastiu nie je známe. Portál však cituje varovanie českých záchranárov, aby sa turisti bez potrebného istenia a skúseností nevydávali na skalné lezecké steny. V oblasti fúka silný nárazový vietor, ktorý môže lezca ľahko zhodiť.

“Aj pád z niekoľko málo metrov môže spôsobiť veľmi ťažké zranenia a v prípade pádu na hlavu sa to môže skončiť aj smrťou.” A presne takto spadol aj slovenský turista, ktorý môže hovoriť o obrovskom šťastí.

Tajuplné miesto

Zrútenie Slováka nahlásili na horskú záchrannú službu náhodní svedkovia. Uviedli, že nešťastník dopadol chrbtom a hlavou na kamene. Záchranári k nemu dorazili na terénnej štvorkolke a vzápätí sa k zranenému dostala aj sanitka. “Podľa svedkov muž neupadol do bezvedomia, ale mal tržnú ranu na hlave a na ruke. Okrem toho mali zdravotníci podozrenie aj na vnútorné poranenia, ako aj poranenia chrbtice a otras mozgu,” uvádza blesk.cz.

Okoloidúcim turistom môže zachránený Slovák skutočne ďakovať za svoj život. Nielenže zavolali na záchrannú linku, ale následne pomohli záchranárom aj s jeho ošetrením a stabilizáciou. Keď ho v sanitke previezli do obce Ramzová, čakal na neho už vrtuľník, ktorý ho transportoval do nemocnice.

Obrie skaly sú podľa miestnych ľudí veľmi zvláštne a tajuplné miesto. Nachádza sa medzi obcami Horní Lipová a Ramzová. K ich vzniku sa viažu dve legendy. Podľa jednej ich vytvoril obor Amík. Najprv sa stavil s druhým obrom, kto ďalej dohodí obrovský skalný blok. Keďže prehral, od zlosti Obrie skaly rozsekol. Iná povesť zasa hovorí o tom, že je to dielo čerta, ktorý ich po miestnom kraji rozhádzal. Isté je len to, že ide o čertovsky krásny kus prírody, pred ktorým treba mať rešpekt.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM