Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ondrej sa obesil, lebo ho mali deportovať

Tínedžer spod Tatier žil vo Veľkej Británii od svojich štyroch rokov. Predstava, že sa bude musieť vrátiť späť na Slovensko, bola pre neho taká strašná, že si vzal život.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ondrej sa obesil, lebo ho mali deportovať
Zdroj: TASR

Britský portál The Independent opisuje smutnú udalosť, ktorá sa zrejme ešte môže na britských ostrovoch v najbližšom čase viackrát zopakovať. Ak sa po tvrdom Brexite budú musieť vrátiť domov pracovníci z iných členských štátov EÚ, pre mnohých z nich to bude riadny šok. Najmä, ak ide o dospievajúce deti, ktoré do krajiny prišli s rodičmi a s rodným Slovenskom majú len veľmi málo spoločné. To bol aj prípad dnes už nebohého Ondreja Suhu (19).

Neprežil zlú správu

Slovenský tínedžer si siahol na život vo väzenskej cele, kde si odpykával 14-mesačný trest za vlámanie a útok. To však nič nemení na tragédii, ktorú pre neho znamenalo oznámenie o vyhostení z krajiny. “Ondrej Suha, narodený na Slovensku, sa obesil vo svojej cele len pár hodín po tom, ako dostal oficiálny list o jeho deportácii späť na Slovensko,” píše The Independent.

Portál dodáva, že Ondrej žil vo Veľkej Británii so svojimi rodičmi a sestrou od štyroch rokov. Preto sa dá logicky predpokladať, že jeho väzby na rodné Slovensko boli minimálne. Chlapec sa nedokázal zmieriť s predstavou, že by sa mal zrazu presťahovať do krajiny, kde nemá žiadne väzby, kamarátov, či kontakty.

Pravdou je, že ak by nekradol, nikto by ho z krajiny nevyhostil. Britom sa tiež nemožno čudovať, že sa chcú zbaviť imigrantov, ktorí sa na ich území dopúšťajú trestnej činnosti. Otázkou však zostáva, či o chvíľu po vystúpení Veľkej Británie z EÚ podobný osud nepostihne aj imigrantov, ktorí sa ničoho zlého nedopustili.

Zlé načasovanie

Briti zriadili špeciálnu komisiu, ktorá vyšetrovala Ondrejovu smrť a skonštatovala viaceré pochybenia na strane väznice. Je zarážajúce, že dozorcovia vedeli o tom, že mladý Slovák sa už v minulosti viackrát pokúsil siahnuť si na život a predsa ho predčasne vyradili zo špeciálneho režimu, ktorý ho mal ochrániť.

“Už dvakrát pred jeho smrťou našli pána Suhu s podliatinami na krku, pričom sa priznal, že si chcel vziať život. Štyri dni pred smrťou tiež videl, ako sa jeho spoluväzeň pokúsil v cele obesiť,” píše portál.

Komisia tiež kritizovala, že Ondrejovi dali list so zlou správou o deportácii večer, čo bolo veľmi zlé načasovanie. “Nikdy nepochopíme, prečo mu vedenie väznice dalo ten list večer a nechalo ho opusteného na noc…,” vyhlásila Ondrejova sestra Andrea. Ak by sa chlapec zlú informáciu dozvedel cez deň, možno by sa s ňou dokázal lepšie vysporiadať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM