Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Opitý na mol chcel pilotovať lietadlo so stovkou ľudí

Kanadská polícia vytiahla za golier z kokpitu lietadla totálne spitého slovenského pilota, ktorý chcel v alkoholovom opojení riadiť stroj.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Opitý na mol chcel pilotovať lietadlo so stovkou ľudí
Zdroj: pixabay.com

Kanaďania nepatria zrovna medzi národ abstinentov, ale to, čo predviedol 37-ročný pilot slovenskej národnosti na letisku v Calgary, sa predsa len tak nevidí. Polícia po jeho zadržaní usporiadala aj tlačovú konferenciu, kde o raritnom prípade podrobne informovala. Nezodpovedný opilec sa volá Miroslav Gronych a tak skoro si nezalieta. O téme informovalo viacero zahraničných portálov.

Úplne pod obraz

Miroslav Gronych začal silvestrovské oslavy naozaj skoro a zrejme to pekne roztočil, aj keď v ten deň mal službu ako pilot leteckej spoločnosti Sunwing Airlines. Portál amerického rádia KTICradio.com informuje, že ako kapitán mal prepraviť 99 pasažierov a ďalších päť členov posádky z kanadského Calgary do mexického Kankúnu.

Už o siedmej hodine ráno ho však našiel druhý pilot opitého do bezvedomia v kokpite lietadla, ktoré chcel ako kapitán riadiť. “Okamžite bol zatknutý a o dve hodiny neskôr mu namerali trojnásobnú hodnotu alkoholu v krvi ako je povolený limit,” vyhlásil na tlačovej konferencii zástupca kanadskej polície Paul Stacey.

“Prekročiť trojnásobne povolený limit, to si už vyžaduje naozaj veľa alkoholu,” dodal Stacey s tým, že hrozilo vážne nešťastie. Zároveň však prítomných uistil, že vďaka prísnemu systému kontrol sa určite nemohlo stať, aby opitý pilot aj reálne vzlietol.

Nie je to prvýkrát

Ak je kontrola pilotov pred štartom taká prísna, ťažko si vysvetliť, ako sa spitý Gronych dostal až do kokpitu. Podľa portálu KTICradio.com si jeho čudné správanie všimli už pracovníci letiska a posádka. Z lietadla ho museli doslova vyniesť, keďže stratil vedomie.

Nezodpovedný slovenský pilot teraz čelí obvineniu z ovládania lietadla v indisponova­nom stave.

Podľa portálu Rt.com sa postaví pred sudcu 5. januára. Portál však zároveň dodáva, že Slovák nie je prvým pilotom, ktorý sa vydal do služby pod parou.

Len pred pár dňami vyviedol rovnaký kúsok aj pilot Tekad Purna, ktorý chcel opitý letieť so strojom indonézskej leteckej spoločnosti Citilink. Na palube v tej chvíli bolo 154 pasažierov, ktorí si všimli jeho stav a niektorí dokonca začali vystupovať z lietadla. Opitého Purnu rýchlo vystriedal triezvy kolega a let odštartoval ako zvyčajne.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM