Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Opitý pilot dostal osem mesiacov

Vraj na neho liezla chrípka, tak si dal vodku... totálne opitý však na druhý deň ráno chcel pilotovať lietadlo so stovkou pasažierov. Jeho trest má byť výstrahou aj pre ostatných pilotov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Opitý pilot dostal osem mesiacov
Zdroj: TASR

Slovák Miroslav Gronych dolietal. Ako pilot si už do lietadla nesadne minimálne jeden rok po tom, ako si odkrúti osem mesačný trest za múrmi kanadskej väznice. Otázne je, či ho ešte vôbec niekedy nejaká letecká spoločnosť zamestná. Svojim alkoholickým škandálom si narobil medzinárodnú hanbu, o ktorej písali médiá nielen v Kanade ale aj v Európe. Informáciu o jeho definitívnom odsúdení priniesol portál wqow.com

Spitý na mol

V ten osudný januárový deň sa Miroslav Gronych dostavil do rannej služby úplne pod obraz. Ako kapitán lietadla kanadskej nízkonákladovej spoločnosti Sunwing mal bezpečne prepraviť viac ako sto pasažierov z Calgary do Reginy. To už nezvládol, pretože totálne spitý zaspal priamo v kokpite a doslova ho museli vyniesť von.

“Keď Gronych vstúpil na palubu lietadla, druhý pilot len s úžasom sledoval, ako sa snažil zavesiť si kabát na vešiak. Keďže mu to trvalo asi pol minúty a navyše nebol schopný stáť na nohách, druhý pilot usúdil, že Gronych je neschopný nastúpiť do služby,” uviedol prokurátor na súde.

Kolega mu teda povedal, že by mal opustiť lietadlo, s čím opitý Slovák súhlasil. Keď sa však druhý pilot vzdialil, aby informoval riadiace stredisko, odhodlaný Gronych sa prekvapivo vrátil späť do kokpitu, sadol si a s čelom opretým o okno zaspal…

Mal chrípku

Gronychov obhajca uviedol na súde, že jeho klient “nemohol v noci pred odletom spať a mal pocit, že na neho ide chrípka. Tak si dal pár panákov vodky a na to ešte liek Tylenol. Ráno vraj chcel vstať a nahlásiť, že nie je schopný nastúpiť do služby.”

Potom sa mu vraj veci už vymkli spod kontroly: “Nenastavil si budík a zobudil ho až telefonát z práce, kde ho už zháňali. Dopil zvyšok vodky vo fľaši a odišiel na letisko,” dodal obhajca. Hotelová chyžná našla v Gronychovej izbe prázdnu fľašu vodky s objemom 739 ml, takže kapitán sa snažil zapiť chrípku takmer litrom tvrdého alkoholu.

Na súde podľa portálu wqow.com ešte odznelo, že Gronych sa už dlhšie liečil na alkoholizmus, ale od nešťastného incidentu sa už fľašky ani nedotkol. On sám vyhlásil, že sa veľmi hanbí a má ťažké výčitky. Výsledkom je trest osem mesiacov za mrežami v Kanade a po prepustení ešte ročný zákaz pilotovať lietadlo. Pôvodom slovenský pilot však o prácu v službách leteckej spoločnosti už aj tak prišiel.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM