Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Otrasné! Podvedeným dievčatám už berú aj obličky

Nielenže ich využívajú na falošné manželstvá a nútenú prostitúciu. Podľa najnovších zistení odoberajú mladým Slovenkám vo Veľkej Británii aj orgány.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Otrasné! Podvedeným dievčatám už berú aj obličky
Zdroj: TASR

Britská verejnoprávna sieť BBC odvysielala šokujúcu reportáž o obchode s bielym mäsom. Na britských ostrovoch ho organizujú ázijské kriminálne gangy v spolupráci s priekupníkmi z východnej Európy. Veľa dievčenských obetí pochádza aj zo Slovenska. Preto sa britská investigatívna novinárka vybrala na košický Luník IX, aby osobne zistila, čím pašeráci lákajú chudobné Rómky do zahraničia. Jej zistenia sú skutočne alarmujúce.

Išla by som hneď

Novinárka BBC Sam Poling sa na videu na stránke BBC zhovára s rómskou ženou na Luníku IX. Jej odpovede prekvapujú nielen obsahom, ale aj plynulou angličtinou, ktorú by Rómke mohol závidieť aj nejeden minister Ficovej vlády. Škótskej novinárke bez váhania potvrdzuje, že ak by pred ňou teraz zastavilo auto a niekto v ňom by jej povedal, že ju odvezie do Veľkej Británie, kde jej dá prácu a peniaze, okamžite by išla. „A keby vás oklamal?“ spýta sa jej novinárka. „Nuž tak to je ten problém…“ odpovedá odhodlaná Rómka.

BBC píše, že takéto naivné dievčatá odhodlané odísť do zahraničia s hocikým, kto ich vyvedie z mizérie ich života na Luníku IX., často končia v rukách obchodníkov s bielym mäsom. Predávajú ich ako nevesty najmä Pakistancom, ktorí si tak môžu jednoduchšie vybaviť právo na pobyt vo Veľkej Británii. Mladej žene však o žiadnej svadbe vopred nikto nič nepovie.

„Po sobáši ich priekupníci držia pod zámkom a zneužívajú ako domáce slúžky a sexuálne otrokyne ich nových manželov, ale aj iných mužov,píše BBC. Sam Poling zistila, že jedno 17-ročné dievča zo Slovenska dokázali vo Veľkej Británii predať ako falošnú nevestu dokonca trikrát. Nečudo, že obchod s bielym mäsom je po drogách najlukratívnejším kriminálnym biznisom.

Berú im orgány

Podľa oficiálnych údajov bolo len v Škótsku za minulý rok zaznamenaných 150 obetí priekupníkov s ľuďmi. V skutočnosti ich však môžu byť tisícky. „Je ťažké stíhať tieto zločiny, pretože ľudia sa boja vypovedať. Obávajú sa nielen o svoju osobnú bezpečnosť, ale aj o svojich blízkych doma,“ píše BBC.

Ochotu hľadať pomoc na polícii a svedčiť proti kupliarom ešte umocňuje fakt, že mnoho žien sa jednoducho hanbí za to, do akej sitácie sa dostali. Želajú si len v tichosti zmiznúť späť domov. Niektoré z nich však majú ešte strašnejší osud.

Novinárke BBC sa podarilo skrytou kamerou nasnímať rozhovor s mužom z východnej Európy, ktorý jej prezradil nechutný spôsob, ako dokáže svoju manželku využívať ešte viac. Zdôveril sa, že ilegálne predáva ľudské orgány. Konkrétne jej ponúkol svoju obličku a tiež rovnaký orgán svojej manželky, ktorá prišla na stretnutie s ním. Za tisíc eur to vraj doktor v Rumunsku bez problémov vykoná…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM