Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Paštétová vojna s Čechmi vrcholí!

Konzervy Májka, Pali a Morca Della sú v centre obchodnej vojny medzi českou a slovenskou firmou. Obe totiž vyrábajú tie isté produkty a neznesú sa na jednom trhu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Paštétová vojna s Čechmi vrcholí!
Foto: Lucia Lauková

V ére Československa existovali veľké federálne podniky, ktoré vyrábali obľúbené produkty na oboch brehoch rieky Moravy, prípadne bolo sídlo v jednej republike a výroba v druhej. Po roku 1993 vznikol problém, ako si spoločné značky podeliť. Riešila ho Kofola, aj Horalky a aktuálne ho má na stole aj výrobca známych paštét. O prípade informuje český portál idnes.cz .

Miliónové škody

Nedávno zadržala česká colná správa viac ako 73 tisíc paštétových konzerv značiek Májka, Pali a Morca Della slovenského výrobcu Tatrakon. Colníci konali na podnet českej firmy Hamé, ktorá tiež vyrába mäsové produkty rovnakých názvov a slovenskú konkurenciu považuje za neférovú.

“Po predložení licenčných zmlúv colníci síce pustili tovar do obehu, ale následne prišlo súdne opatrenie, ktoré znemožnilo distribučnej firme s ním nakladať… výsledkom sú niekoľko miliónové straty,” píše český portál.

Česká potravinárska firma Hamé má so slovenským Tatrakonom zmluvu, ktorá umožňuje, aby obe spoločnosti vyrábali tie isté produkty. Česi však tvrdia, že Slováci porušujú jej ustanovenia. “Tatrakon sa v rozpore s platnou právnou úpravou a napriek nášmu opakovanému písomnému nesúhlasu pokúšal dodať na český trh svoje výrobky označené našimi ochrannými známkami,” vyhlásil hovorca Hamé.

Zakopaný pes

Distribučná firma, ktorá slovenské paštéty v Česku predáva a teraz utrpela škody, tvrdí, že námietky Hamé sú nezmyselné. Odvoláva sa práve na písomnú dohodu medzi českou a slovenskou firmou. „Podľa nášho názoru Hamé túto dohodu porušilo. Pritom tovar od Tatrakonu sa objavuje v distribúcii veľkých reťazcov ako je Tesco alebo Makro už niekoľko rokov,“ hovorí hovorca distribútora. Dodáva, že aj keď ide o rovnaké značky, obaly slovenských paštét obsahujú niekoľko prvkov, ktoré ich od tých českých odlišujú.

Hamé tvrdí, že celý problém je v tom, že Tatrakon sa má držať len na slovenskom území a neprekračovať české hranice. „Firma Tatrakon sprivatizovala slovenskú časť výroby bývalého štátneho podniku Frucona a v minulosti sa s Hamé dohodla, že môže vyrábať a predávať výrobky Májka, Pali a Morca Della iba na Slovensku,“ píše portál. Ako sa spor skončí zrejme rozhodne až súd.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM