Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Peter Sagan je bijúcim srdcom cyklistiky

Superlatívy na adresu nášho najslávnejšieho cyklistu sa hrnú aj z arabských krajín. Vo veľkom rozhovore vysvetľuje, ako sa cíti superhviezda.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Peter Sagan je bijúcim srdcom cyklistiky
Zdroj: TASR

Peter Sagan len nedávno obhájil titul majstra sveta a záujem o jeho osobu neutícha. Svojich fanúšikov počíta na milióny doma i vo svete. Rozhovor s ním uverejnil aj arabský portál Sport360. Vyspovedal ho, aké to je byť považovaný za “rokovú hviezdu cyklistiky,” čo pre neho znamenal uplynulý rok a koniec spolupráce s tímom Tinkoff.

Srdce cyklistiky

“Často vzniká mylný dojem, že cyklistika je studený, mechanický šport. Moderní jazdci sú neviditeľní pod helmami, v ktorýchvyzerajú ako kyborgovia. K tomu majú ešte intenzívne tréningy, ktoré môžu pritiahnuť iba ultra odhodlané atletické mašiny,” píše web. Vzápätí však dodáva, že práve slovenský cyklista dáva tomuto športu ľudskú tvár.

Peter Sagan je bijúcim srdcom cyklistiky. Má nákazlivý charakter a je takmer nemožné si ho neobľúbiť, či už sedí na bicykli alebo nie. Je jedným z najúspešnejších šprintérov všetkých čias a to má len 26 rokov.

Sport360 pripomína prezývku, ktorú Saganovi udelili prestížne noviny The Wall Street Journal – roková hviezda cyklistiky. Pri pohľade na jeho rebelsky dlhé vlasy, opičky, ktoré stvára pri prejazde cieľovou páskou i nechuť holiť si nohy, je to veľmi výstižné pomenovanie.

Skvelý Peter Sagan sa opäť stal majstrom sveta a prepísal historické tabuľky
5
Galéria
Zdroj: TASR

Nie som superhviezda

“Sagan je rýchly, nepredvídateľný a excentrický,” pokračuje portál vo vymenovávaní superlatívov. “Je tak trochu rebel, ale šarmantný, čo z neho robí naozajstnú hviezdu športu, ktorý bol kritizovaný za nepriehľadnosť a nevhodné praktiky. Sagan je veľmi osviežujúcou protiváhou toho všetkého.”

Slovenský cyklista však odmieta svoj hviezdny status, čím si určite ešte viac získava sympatie obyčajných ľudí. “Napriek úspechu a zbožňovaniu tvrdí, že stále zostáva skromným cyklistom zo Žiliny na severozápade Slovenska, ktorý chce len ľudí pobaviť,” píše portál. Vzápätí cituje aj samotného Sagana.

Nepovažujem sa za superstar. Stále som ten istý chalan, ktorý v januári 2010 štartoval na svojich prvých profesionálnych pretekoch.

„Rád bicyklujem a snažím sa urobiť svojich fanúšikov šťastnými. Myslím, že si to zaslúžia. Veď často stretávam ľudí, ktorí cestovali stovky alebo tisícky kilometrov, len aby nás videli pretekať. Tak sa snažím im to oplatiť.”

Zdroj: TASR

Tinkoff končí

Slovenský športovec hovoril aj o skončení jeho spolupráce s tímom Tinkoff, pre ktorý jazdil od roku 2015. “Mali sme svoje výšky a pády, ako každý tím v každom športe. Ale tieto dva roky patria bezpochyby medzi moje najlepšie časy v profesionálnej kariére,” hovorí Sagan.

Ďalej vyjadruje svoju ľútosť nad rozhodnutím Olega Tinkova ukončiť svoje aktivity, pretože ich mohla čakať ďalšia skvelá sezóna. “Chápem však jeho rozhodnutie a ďakujem mu za možnosť byť súčasťou tohto skvelého tímu… nerobil to pre peniaze, ale pre jeho skutočnú vášeň pre cyklistiku.”

Portál dodáva, že Sagan už bude pretekať vo farbách nemeckého tímu Bora-Hansgrohe. On sám očakáva, že jeho nový zamestnávateľ mu poskytne tie najlepšie podmienky. “Som si istý, že to bude silný tím,” uzatvára Peter.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM