Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Peter Šťastný útočí - slovenský hokej vraj vedú dôstojníci KGB!

Komunistickí funkcionári a dôstojníci KGB vraj riadia nielen slovenský hokej ale celú krajinu, hovorí hokejová legenda pre americký portál ESPN. Jeho tvrdé slová prebrali aj kanadské médiá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Peter Šťastný útočí - slovenský hokej vraj vedú dôstojníci KGB!
Zdroj: TASR

Kvalita slovenského hokeja upadá a jeho povesť ešte zhoršujú nelichotivé komentáre v zahraničnej tlači na adresu jeho vedenia. Najmä, ak kritické slová prednesie legenda ako Peter Šťastný. V zámorí hral špičkový hokej od roku 1980, je členom Siene slávy americkej NHL a jeho meno má v USA a Kanade svoju váhu.

Tvrdé slová

“Bývalí komunistickí funkcionári a dôstojníci KGB sa stále točia okolo slovenského hokeja. Ovládajú celú krajinu a riadia aj hokej, čo využívajú na kontrolu celej spoločnosti,” hovorí Peter Šťastný v rozhovore pre americký športový portál ESPN, ktorý prevzal aj kanadský denník Le Journal de Quebec.

Tvrdé slová sú adresované bývalému prezidentovi Slovenského zväzu ľadového hokeja Jurajovi Širokému.

“Počas komunizmu bol Široký jeden z najväčších špiónov vo Washingtone. Dnes patrí medzi najbohatších Slovákov. Z hokejovej funkcie sa už stiahol, ale jeho nasledovník, Igor Nemeček, je podobný ako on,” cituje portál Šťastného.

Legenda dodáva, že slovenský hokej potrebuje vo vedení inteligentných a schopných ľudí. Zdôrazňuje, že sme malá krajina, ktorá však má svoju hokejovú históriu, tradície a dobrý základ, aby sa znova postavila na nohy. Má to však háčik – “naši vedúci predstavitelia sú skrátka neschopní,” hovorí Šťastný.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Briti sa boja brutálnych slovenských futbalových fanúšikov

Úpadok

Kanadský denník komentuje, že slovenský hokej sa za posledné roky výrazne prepadol.* “Zatiaľ čo kedysi boli Slováci skutočnou hokejovou mocnosťou na medzinárodnej scéne, dnes sa zviezli na ôsme miesto svetového rebríčka.”*

Portál tiež pripomína, že Slovensko sa už môže tešiť len zo zašlej slávy. “Krajina produkuje čoraz menej špičkových hráčov a slovenské hviezdy ako Marián Hossa, Zdeno Chára či Marián Gáborík starnú.”

Šťastný ponúka vysvetlenie nelichotivej situácie. “Vedúci predstavitelia zväzu kašlú na hokej a starajú sa len o seba. Položili si latku tak nízko, aby len mohli obhájiť, že odvádzajú dobrú robotu. Ale pritom sa uspokoja aj s podpriemernými výsledkami.”

Urážka

“Keď som opustil národný tím po Zimných olympijských hrách v roku 2006, boli sme svetová trojka a nebola to náhoda,” spomína Šťastný. Dodáva, že dnešný prepad na desiate – jedenáste miesto svetového rebríčka nesie len ťažko.

“Pre ľudí ako ja je takéto umiestnenie urážkou. Vieme, že Slovensko má potenciál na oveľa lepšie výsledky,” hovorí hokejová legenda.

Peter Šťastný mal s Jurajom Širokým podľa vlastných slov niekoľko súdnych sporov o ochranu osobnosti, ktoré až na jeden prípad všetky vyhral. Pre výhrady voči bývalému prezidentovi Slovenského zväzu ľadového hokeja v roku 2009 vystúpil zo slovenskej hokejovej siene slávy. Zdôvodnil to vtedy slovami, že Juraj Široký podľa neho poškodzuje slovenský hokej a je zodpovedný za jeho úpadok.

Peter Šťastný
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM