Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Petržalka je vraj vidiek a bude mať alpské údolie

Dánski architekti majú ambiciózne plány na nový obytný komplex v Bratislave, ktorý bude pripomínať vrcholky hôr. Moderná sklenená architektúra vás prekvapí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Petržalka je vraj vidiek a bude mať alpské údolie
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Bratislava prežíva v poslednom období doslova stavebný boom. K nebu sa postupne zdvíhajú čoraj vyššie a modernejšie budovy, pričom rovnako úmerne stúpajú aj ceny nehnuteľností. Na okraji najväčšieho slovenského sídliska Petržalky má však vyrásť niečo naozaj unikátne, čo si už všimlo viacero zahraničných portálov.

Prečo Alpy?

“Vďaka novému obytnému komplexu by ste si ľahko mohli pomýliť Bratislavu s Alpami,” píše portál Calvertjournal­.com. Všíma si nový projekt s názvom Južná Dolina, ktorý by v Petržalke radi postavili architekti z dánskeho štúdia EFFEKT. Komplex šiestich obytných budov bude vyzerať ako horský hrebeň zložený zo šiestich štítov.

Zamýšľaná dánska architektúra skutočne pripomína vysokohorskú panorámu. “Budete čoskoro žiť na Mont Blancu v Bratislave?” kladie si rečnícku otázku" portál":http://www.calvertjournal.com/…lava-for-the. Extravagantné budovy by pokojne zniesli aj prirovnanie k Vysokým Tatrám. Alpy sú však zrejme pre zahraničných novinárov i čitateľov známejšou referenciou.

To tu ešte nebolo

Slovenského čitateľa určite prekvapí aj ďalšia poznámka Calvertjournal­.com. Petržalku totiž označuje za “relatívne vidiecku štvrť.” To je pre najväčšie slovenské sídlisko, ktoré v minulosti skôr častovali nálepkami ako “králikáreň” naozaj vtipná charakteristika. “Navrhovaný komplex Južná Dolina s rozlohou 120 tisíc štvorcových metrov sa má rozprestierať na okraji relatívne vidieckej štvrti Petržalka obklopenej poliami. Šesť budov inšpirovaných horami bude pôsobiť ako óda na okolitú krajinu,” píše portál.

Južná Dolina chce svojim obyvateľom poskytnúť kaskádovité stavby s terasami, ktoré sa budú postupne zvažovať ako vrcholky hôr a klesať až na úroveň zeleného priestranstva uprostred. Toto “alpské údolie” ponúkne množstvo stromov, záhradu, športové a hracie prvky a dokonca aj jazierko. Dánsky projekt však najprv musí uspieť vo vyhlásenej súťaži.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM