Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Počet našincov v Česku sa zdvojnásobil

Na druhom brehu rieky Moravy žije desaťkrát viac Slovákov ako Čechov na Slovensku. Mnohí tam len dochádzajú za prácou, prípadne žijú dočasne. Veľká skupina tam však má aj trvalý pobyt.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Počet našincov v Česku sa zdvojnásobil
Zdroj: TASR

Aj keď sa Slovensku ekonomicky darí a nezamestnanosť je na historickom minime, vidina českého zárobku, prípadne kariérnej príležitosti alebo štúdia, je stále veľmi lákavá. Niet preto divu, že počet Slovákov, ktorí sa rozhodli v Česku žiť, dosahuje počet 110 700. Na druhej strane pre Čechov je podstatne menej atraktívne prekročiť rieku Moravu a usadiť sa. Na Slovensku ich žije len 10 500. Vyplýva to zo štatistických údajov oboch krajín, o ktorých informuje portál Praguemonitor.com.

Vyhynutá menšina

Časy sa menia a kým v období Československa tvorili Česi až desať percent obyvateľov Slovenska, dnes sa ich početnosť oveľa zmenšila. V rebríčku zahraničných zamestnancov im patrí štvrtá priečka, čo znamená, že ich v krajine pod Tatrami pôsobí zhruba štyri a pol tisíc. To je len desatina zo všetkých cudzích pracovníkov na Slovensku.

“Na Slovensku však pracuje nemálo českých manažérov a atlétov, ako napríklad hokejistov. Česi sedia trebárs vo vedení slovenských energetických firiem,” upresňuje Praguemonitor­.com. Dodáva, že podľa posledného sčítania ľudu z roku 2011 žije na Slovensku 30 367 občanov, ktorí si uviedli českú národnosť.

Slováci sú v Česku najväčšou menšinou

“Na konci minulého roka pracovalo v Česku 161 600 Slovákov, čo predstavuje viac ako dve pätiny zo všetkých zahraničných pracovníkov,” uvádza portál. To robí zo Slovákov najpočetnejšiu skupinu cudzincov v Česku. Väčšina z nich sa tam už usadila na trvalo, alebo aspoň na dlhý čas. “Trvalý pobyt si v Česku uvádza 46 800 Slovákov a dočasný pobyt takmer 64-tisíc slovenských občanov.”

Je zrejmé, že krásne Slovenky to majú jednoduchšie, keď sa chcú uchytiť v zahraničí. “Slovenské ženy žijú permanentne v Česku častejšie ako slovenskí muži, ktorí mávajú skôr dočasný pobyt,” píše Praguemonitor­.com. Dodáva, že čoraz viac Slovákov zároveň žiada o české občianstvo.

“Od roku 2001 do roku 2015 získalo české občianstvo viac ako 14-tisíc Slovákov,” píše portál. Všíma si aj fakt, že na vysokých českých postoch, najmä v politike, sedí veľa ľudí so slovenským pôvodom. Najznámejším je, samozrejme, víťaz posledných parlamentných volieb a predseda strany ANO Andrej Babiš. “Zrejme sa stane novým českým premiérom, keďže prezident Miloš Zeman ho poveril zostavením novej vlády.”

Slovenské korene má aj primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Pri minuloročnom českom sčítaní ľudu si slovenský pôvod uviedlo viac ako 149-tisíc ľudí, čo bol pokles o 44-tisíc oproti sčítaniu spred desiatich rokov. To sa však nedá vysvetliť tým, že by Slováci z Česka odchádzali. Skôr sa asimilovali a slovenský pôvod si už neuvádzajú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM