Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Policajný pes je hviezda, ktorú si ľudia kúpili sami

Viac ako deväť tisíc dolárov dokázali vyzbierať obyvatelia amerického okresu Marion County na Floride, aby si ich policajti mohli kúpiť psa zo Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Policajný pes je hviezda, ktorú si ľudia kúpili sami
Zdroj: Facebook

Nie je to prvýkrát, čo si americkí policajti vyberajú svojich štvornohých kolegov na Slovensku. Naša krajina má v tomto smere skutočne vynikajúcu povesť a tak aktuálne putoval za oceán do svojho nového pôsobiska ďalší špeciálny policajný pes. Pre bežných Američanov z okresu Marion County na Floride je to veľká udalosť. Až 54-tisíc ľudí sledovalo na sociálnej sieti kampaň na zakúpenie chlpáča a 1500 obyvateľov miestnej komunity mu navrhlo meno. Portál Ocala.com priniesol aj vtipné video, na ktorom si krásny nemecký ovčiak zo Slovenska sám vybral, ako ho budú volať.

Som Drago

Tomu sa hovorí práca s verejnosťou! Úrad miestneho policajného šerifa v Marion County zavesil na Facebook úsmevné video, na ktorom sympatický policajt dáva novému psiemu kolegovi zo Slovenska na výber, ako ho budú volať. Chlpáč poslušne sedí v kresle a počúva mená, ktoré mu číta policajt.

Keďže ľudia vo veľkom posielali svoje návrhy, policajti vybrali desať najlepších a tie mu policajný fešák na videu začal čítať. “Pes ignoroval mená ako Keeper, Valor, Gunner a Thunder. Ale keď začul Drago, zoskočil z kresla a začal krúžiť okolo stoličky policajta, akoby dával najavo svoj súhlas,” píše portál.

Týmto verejným “samokrstom” však mediálny život Draga nekončí. Policajti chcú aj cez neho popularizovať svoju prácu medzi ľuďmi. “Našim cieľom je zaujať verejnosť, aby mohla sledovať tohto psa počas celej jeho kariéry,” hovorí predstaviteľ miestnej polície pre Ocala.com.

Drahý špás

Draga čaká zaujímavý život. V prvom rade bude stopovať kriminálnikov, nezvestných, či hľadaných ľudí, ale aj drogy a výbušniny. Policajti ho budú vodiť aj na akcie do škôl, kostolov, či podnikov a nebude chýbať ani na špeciálnych policajných akciách pre verejnosť.

Je jasné, že Drago bude niečo ako maskot miestnej polície. “Úrad šerifa v Marion County berie svoju psiu jednotku veľmi vážne, ale to nebráni tomu, aby policajti s trochou humoru zúžitkovali na sociálnych sieťach zaobstaranie nového psa zo Slovenska,” píše portál.

Zaujímavosťou je, že cena policajných psov v USA vyletelo prudko hore po útokoch na americké Svetové obchodné centrum v New Yorku v septembri 2001. Portál uvádza, že pred touto tragickou udalosťou stál policajný pes zhruba 2300 dolárov, ale následne sa cena vymrštila na 8500 dolárov. Súvisí to s veľkým nárastom dopytu po týchto štvornohých policajných pomocníkoch.

Za Draga a jeho výcvik zaplatila miestna polícia 9000 dolárov. Peniaze získala od bežných Američanov a miestnych podnikov v Marion County cez zbierku na sociálnej sieti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM