Krimi Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Polícia hľadá nebezpečného vraha cez pohľadnicu

To tu ešte nebolo! Policajti z 21 európskych krajín zverejnili úsmevné pohľadnice, na ktorých milo prosia tých najhorších hrdlorezov na úteku, aby sa im ozvali…

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Polícia hľadá nebezpečného vraha cez pohľadnicu
Zdroj: Policajný zbor SR

Môže to pôsobiť ako čudný žart, ale faktom je, že vtipné pohľadnice s tvárami hľadaných zločincov fungujú. Európsky policajný portál Eumostwanted.eu už vďaka tejto originálnej praktike pomohol dolapiť niekoľko kriminálnikov. Ľudia z celého sveta si môžu na tejto webstránke prezrieť vtipné pohľadnice, ktoré tematicky znázorňujú každú krajinu a zároveň sa prekliknúť na tvár a meno vraha, či nebezpečného násilníka, ktorého konkrétny štát takto hľadá. Zapojilo sa aj Slovensko.

Hokejisti a vrah!

“Ahoj Marián! Už sme sa dávno nepočuli a radi by sme vedeli, čo máš nové! Srdečný pozdrav, Polícia” – tieto slová svietia na slovenskej pohľadnici na stránke Eumostwanted.eu. Jej autori zrejme dlho neváhali, keď premýšľali, aký národný motív zvolia na jej dekoráciu. Zvíťazili, samozrejme, hokejisti.

Keď si ju návštevník európskeho policajného portálu rozklikne, rozbalí sa mu veľká fotka tváre Mariána Štajgára (37). Dočíta sa, že ide o “veľmi násilného a nebezpečného” zločinca, ktorého slovenská polícia hľadá pre obvinenie z vraždy a ublíženia na zdraví. Na tele má niekoľko jaziev od starých strelných zranení a nechal si tiež transplantovať vla­sy.

Funguje to!

“Vaše informácie môžu byť životne dôležité pre dolapenie niektorých z najhľadanejších európskych zločincov na úteku,” uvádza Europol, ktorý stránku zriadil. Dodáva, že zločinci si často vyberajú za miesto svojho úkrytu práve obľúbené dovolenkové destinácie. Preto ak ľudia spoznajú ich tváre vo svojom okolí, mali by okamžite kontaktovať políciu.

Ukázalo sa, že ak policajti zapoja do svojho pátrania aj humor, má to efekt. Ich stránku Eumostwanted.eu s pohľadnicami už navštívilo 2,5 milióna návštevníkov. Mnohí z nich poskytli policajtom aj cenné informácie, ktoré pomohli k dolapeniu 36 najhľadanejších zločincov. Priamo vďaka odkazom od verejnosti chytili uniformovaní muži 11 kriminálnikov a štyria násilníci sa radšej prihlásili rovno sami, keď svoju tvár uvideli na pohľadnicovom zozname.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM