Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Polícia hovorí o fašistickej lúze

Záťah proti extrémistom vyvolal vlnu nadávok a vyhrážok z radov holohlavých mužov na adresu policajtov. Tí im však nezostali nič dlžní a sľúbili tvrdú odvetu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Polícia hovorí o fašistickej lúze
Zdroj: Facebook

Najväčší rozruch v zahraničí spôsobil slovník použitý v oficiálnom statuse slovenskej polície na sociálnej sieti. “Fašistická lúza nepatrí na náš Facebook,” píše hneď v úvode administrátor stránky. Aj neskôr dodáva, že “lúza” sa bude zodpovedať za vyhrážky voči policajtom a ich rodinám. Takýto ostrý slovník je dosť netypický pre štátnu inštitúciu a tak si správu rýchlo všimol aj český portál idnes.cz. Uvádza, že od polície by väčšina ľudí očakávala skôr suchý a informačný obsah, ale správca policajného facebookového účtu zrejme v záchvate emócií trochu prestrelil.

Veľký zásah

Všetko sa začalo štvrtkovou policajnou operáciou NAKA na západnom a strednom Slovensku namierenou proti extrémistom. “Polícia urobila sedem domových prehliadok a dvanásť prehliadok iných objektov. Išlo o súčasť vyšetrovania a dokumentovania trestných činov týkajúcich sa extrémizmu, konkrétne výroby a šírenia extrémistických materiálov,” uvádza idnes.cz.

Približuje, že policajti zadržali a obvinili šesť osôb. Medzi nimi bol aj šéf radikálneho občianskeho združenia Slovenská pospolitosť Jakub Šrabák. Zatknutý mal byť aj Michal B., ktorý kandidoval do parlamentu i žilinského zastupiteľstva za kotlebovu ĽSNS. “V reakcii na to sa začali na sociálnej sieti búriť ostatní extrémisti a začali písať odkazy dehonestujúce slovenskú políciu, vrátane vyhrážok. S takou odpoveďou, aká sa potom objavila na oficiálnom účte slovenskej polície, však určite nepočítali,” píše český portál.

Ostré slová

idnes.cz ďalej cituje znenie prekvapivo ostrého policajného statusu: “Pri tejto správe sa objavilo viacero správ od fašistickej lúzy, ktorá nevie žiť s tým, že v našej krajine funguje tím odborníkov, ktorí bojujú a budú bojovať voči extrémistickým názorom. Táto skupina ľudí nepatrí na náš Facebook, a preto každý jej člen dostane ban".

V diskusiách sa objavili aj hrdinovia, ktorí sa otvorene vyhrážali policajtom a ich rodinám. "Všetko máme zaznamenané a budeme sa tým zaoberať. Myslieť si, že sa niekto schová za anonymný nick, je rovnako naivné, ako to, že sa môže len tak vyhrážať komukoľvek. Tie pohľady, keď pôjde do tuhého a budú musieť vysvetľovať, ako to vlastne celé mysleli, budú stáť za to,” píše slovenská polícia na Facebooku.

V komentároch pod článkom na českom portáli sa nachádza aj príspevok od čitateľa Tomáša Holiča. Podľa neho status písal bývalý redaktor Nového času, ktorý dostal za úlohu spravovať oficiálny profil slovenskej polície na Facebooku. Či je to však pravda, alebo nie, by musela potvrdiť oficiálne polícia, čo sa nestalo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM