Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Pre Maďarov je slovenský pracovný trh raj! Lákajú ich najmä automobilky

Vyššie platy, zadarmo ubytovanie, príspevky na dochádzanie aj stravovanie - to sú lákadlá, ktorými slovenské firmy ťahajú cez Dunaj čoraz viac maďarských pracovníkov. A tí vďačne prichádzajú.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Pre Maďarov je slovenský pracovný trh raj! Lákajú ich najmä automobilky
Zdroj: TASR

Maďarský portál Dailynews Hungary opisuje slovenský pracovný trh ako “bezpochyby lákavú príležitosť” pre Maďarov.

Pracovné agentúry robia veľké nábory najmä v prihraničných obciach Győr, Komárom, Esztergom a Tata. Zamestnanie im na druhej strane Dunaja ponúkajú najmä automobilky, ktorým slovenská vláda poskytla štedré stimuly.

Bratislava tak nepriamo financuje aj znižovanie nezamestnanosti v Maďarsku.

Neodolateľná ponuka

Dailynews Hungary píše, že slovenskí personalisti zámerne oslovujú práve Maďarov. “Mnoho ponúk je na internete, ale fungujú aj na papieri. Jeden taký leták nedávno koloval v Győri. Bol napísaný v maďarčine a ponúkal prácu na Slovensku v automobilkách a elektrotechnike za mesačný plat 265 tisíc forintov (841 eur), zadarmo ubytovanie a dokonca aj preplatenie nákladov na dochádzanie a príspevky na stravovanie,” píše portál.

János Ficza, PR manažér portálu Workania.hu, to vysvetľuje slovami, že na Slovensku už skrátka chýba pracovná sila a maďarskí zamestnanci sú kvalifikovaní profesionáli. Paradoxom je, že miera nezamestnanosti na Slovensku na úrovni bezmála 10 percent je stále podstate vyššia ako v Maďarsku, kde je to len šesť percent.

Vysvetlenie spočíva najmä v tom, že väčšinu slovenských nezamestnaných tvoria nízko kvalifikovaní ľudia, ktorým v mnohých prípadoch chýbajú pracovné návyky a tým zvyšným sa často jednoducho nechce presúvať za prácou na západné Slovensko..

PREČÍTAJTE SI AJ: Ďalšia rana pre kiná. Sociálne médiá prehĺbili svoj vplyv vo svete filmu

Všetko je o peniazoch

Maďarov na Slovensko lákajú najmä platy, ktoré sú aj vďaka slovenskému euru vyššie.

“Hrubý mesačný príjem maďarských pracovníkov bol minulý rok zhruba 247 tisíc forintov (786 eur), zatiaľ čo na Slovensku 295 tisíc forintov (950 eur),” píše maďarský portál. Dodáva, že v automobilovom a elektronickom priemysle je rozdiel v prospech Slovenska ešte výraznejší. Maďarský pracovník si tak na Slovensku môže zarobiť zhruba o 160 eur viac ako doma.

Dailynews Hungary tému komentuje slovami, že pred pár rokmi to bolo presne naopak – veľa Slovákov pracovalo v prihraničných maďarských regiónoch. Dnes sa teda karta obrátila a podľa portálu bude tento trend určite pokračovať aj naďalej, keďže v blízkosti maďarských hraníc sa čoskoro otvorí nová automobilka.

Tou je Jaguár Land Rover pri Nitre, ktorá má od Ficovej vlády sľúbený štedrý investičný stimul vo výške 130 miliónov eur. Podobný náklad predstavovali pre slovenský rozpočet aj ostatné automobilky, ktoré dnes podľa portálu lákajú maďarských pracovníkov. Kia pri Žiline dostala 180 miliónov eur a trnavský PSA Peugeot 166 miliónov eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM