Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pre nesplatený dlh dvetisíc eur jej hrozia dva roky basy

Požičala si peniaze a keď ich nemala ako vrátiť, utiekla do zahraničia. Nepomohlo, starý hriech ju dostihol po šiestich rokoch. Na svoju hlúposť môže doplatiť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pre nesplatený dlh dvetisíc eur jej hrozia dva roky basy
Zdroj: TASR

Časy sa zmenili a ak sa chce nejaký zločinec ukryť pred domácimi súdmi, nestačí mu už len vycestovať do zahraničia. Vďaka európskemu zatykaču si nemôže byť istý v takmer žiadnej krajine EÚ.

Dobre to vie už aj 43-ročná Slovenka Andrea G., ktorá akosi “zabudla” vrátiť pôžičku dvetisíc eur a utiekla do Veľkej Británie. Osudnou sa jej stala cesta na Maltu, kam išla navštíviť svoju dcéru. O prípade informuje miestny portál Maltatoday.com. Jeho čitatelia neskrývajú rozhorčenie.

Už chce platiť

Predstava väzenských šiat musela Andreu G. skutočne desiť, ale nech robila, čo mohla, už ich zrejme oblieka. Súd na Malte totiž odmietol jej žiadosť o prepustenie na kauciu, čo znamená, že žena skončila vo väzbe. Ak ju odsúdia, za mrežami môže skončiť až na dva roky.

Jej advokát sa márne snažil zapôsobiť slovami, že obžalovaná je už ochotná zaplatiť starú dlžobu aj s úrokmi. Sudca bol neoblomný, pretože podľa neho existovala hrozba, že by Andrea G. z ostrova utiekla a opäť sa niekde v závetrí skrývala pred svojim veriteľom.

Predmetom sporu pritom nie je nijako horibilná suma. “Andrea G. je na zozname hľadaných osôb od roku 2011, keď sa presťahovala do Londýna a doma zanechala nevyplatený dlh dvetisíc eur,” píše maltský portál. Malo ísť o súkromnú pôžičku, z ktorej stihla vrátiť len 331 eur.

Je to smiešne

“Nesplatila svoj dlh, pretože v tom čase nemala peniaze,” cituje portál obhajobu. “Odišla teda do zahraničia, aby si našla prácu.” Lenže sudca rozumne skonštatoval, že za šesť rokov mala Andrea dosť času, aby zarobila zvyšné peniaze a pôžičku uhradila. Namiesto toho sa však len skrývala pred zodpovednosťou.

Maltskí čitatelia pod článkom reagujú podráždene a jeden sa ženy dokonca zastáva. “To sem chodia všetci kriminálnici z celej EÚ, aby tu pokračovali vo svojich hlúpostiach?” píše neznámy čitateľ. Ďalší si z Andrey trochu uťahuje: “Zabudla zaplatiť pôžičku 2000 eur? Tak to musí byť skutočne veľmi zábudlivá.”

Tretí komentátor však vidí vec úplne inak: “Európsky zatykač by sa nemal používať na také smiešne sumy! A riziko, že by opustila krajinu? Veď jej zoberte pas ako podmienku kaucie…” Zabudol zrejme, že Malta je súčasťou Schengenského priestoru, kde žiadny pas na prekročenie hraníc netreba.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM