Rastislav Búgel Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prečo k nám prídu arabskí vojaci?

Premiér Peter Pellegrini podpísal so šejkom Saifom Bin Zayedom Al Nahyanom memorandum o porozumení, na základe ktorého budú na Slovensko prúdiť arabskí vojaci.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prečo k nám prídu arabskí vojaci?
Zdroj: TASR

Krvavý konflikt v chudobnej krajine Jemen na Arabskom polostrove trvá už od roku 2015. Tvrdé boje vedie koalícia pod vedením Saudskej Arábie a sú sprevádzané bombardovaním, námornou blokádou i nasadením pozemného vojska. Oficiálne má ísť o protiteroristickú operáciu, ale konflikt má výrazný náboženský rozmer. V Jemene už vypukla humanitárna kríza, ktorá je momentálne považovaná za najväčšiu na svete. V tejto situácii slovenský premiér podporil Spojené arabské emiráty, ktoré sú tiež súčasťou bojovej koalície a ponúkol jej vojakom v oblasti pomoc. O téme píše viacero arabských portálov.

Zranení na Slovensku

“Na základe memoranda o porozumení sa zranení arabskí vojaci budú zotavovať v slovenských nemocniciach a zariadeniach, kde im bude poskytnutá rehabilitácia a iné zdravotnícke služby,” uvádza arabský portál gulfnews.com. Dodáva aj obligátne slová o tom, že slovenský premiér Pellegrini a šejk Bin Zayed Al Nahyan svojim podpisom dohody zároveň potvrdili ich zámer zlepšovať spoločné vzťahy oboch krajín a bojovať proti terorizmu.

Do programu slovenskej zdravotnej starostlivosti budú zaradení arabskí vojaci, ktorí utrpeli zranenia v jednom z najproblema­tickejších vojenských konfliktov súčasnosti – v Jemene. Ich pôsobenie v tomto kúte sveta je však predmetom tvrdej kritiky zo strany rôznych medzinárodných organizácií. Nie je známe, že by sa predseda vlády Pellegrini akokoľvek zmienil o utrpení Jemenčanov pod arabskými bombami.

Medzinárodná kritika

Spojené arabské emiráty sú regionálnym spojencom USA a zbrane im dodávajú mnohé európske krajiny. Aj preto ich západné mocnosti kritizujú len opatrne. Emiráty v rámci arabskej koalície bojujú v občianskej vojne v Jemene, kde útočia na pozície šíitskych povstalcov podporovaných Iránom.

Rezolúcia Európskeho parlamentu z roku 2017 túto vojnu ostro kritizovala: “Odsudzujeme vojenské útoky, ktoré vykonáva aliancia vedená Saudskou Arábiou v Jemene… sme presvedčení, že cieľom tejto intervencie je posilnenie kontroly v regióne a výsledkom je len väčšie utrpenie jemenského ľudu. Sme znepokojení zvyšujúcim sa napätím, ktoré spôsobili rozhodnutia Saudskej Arábie a neskôr aj Spojených arabských emirátov.”

V Jemene už vypukla katastrofálna humanitárna kríza. Približne 17 miliónov ľudí je odkázaných na potravinovú pomoc a viac ako dva milióny detí trpí ťažkou podvýživou. V krajine zúri cholera a kvôli rozbombardovanej infraštruktúre je len veľmi ťažké zabezpečovať základné verejné služby.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM