Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prečo Maďari odmietli našu pomoc?

Po strašnej nehode maďarského autobusu plného študentov v Taliansku chcela obetiam pomôcť aj slovenská vláda. Budapešť sa však poďakovala a zdvorilo odmietla.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prečo Maďari odmietli našu pomoc?
Zdroj: pixabay.com

Bolo to naozaj výnimočne tragické nešťastie, pri ktorom na talianskej diaľnici vyhasol život 16 mladých ľudí z Budapešti. Maďarská vláda mobilizovala všetky sily, aby pomohla aspoň raneným a vyhlásila aj deň štátneho smútku.

Talianske úrady robili, čo mohli, aby pomohli všetkým preživším a pomoc ponúklo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí, hoci v autobuse sa neviezol žiadny slovenský občan. Reakciu vlády Viktora Orbána priniesol maďarský portál Hungarytoday.hu.

Osudný náraz

V autobuse smrti sa viezlo 54 študentov budapeštianskeho gymnázia a ich učiteľov. Práve sa veselí vracali z lyžovačky vo Francúzsku, keď sa na nočnej talianskej diaľnici stala dodnes nevysvetlená nehoda. Autobus zrazu vrazil do zvodidiel a začal horieť. Uniknúť z plameňov bez zranení sa podarilo len dvanástim šťastlivcom.

Talianski vyšetrovatelia potvrdili, že autobus nemal žiadnu technickú poruchu a prekvapivo za ním nenašli ani brzdnú dráhu. Vyzerá to teda tak, akoby šofér v noci zaspal. Na presnú príčinu obrovskej tragédie, pri ktorej vyhaslo 16 životov si ešte treba počkať.

Svetlo do prípadu by však mohol vniesť aj vodič kamiónu, ktorý určitý čas išiel za autobusom a talianskym úradom popísal, čo videl: „Videl som autobus, ako chrlí čierny dym z motora, dym a iskry. Boli sme pri Desenzano, som sa snažil nahlásiť problém klaksónom a reflektormi, ale odpovede som sa nedočkal,“ citujú kamionistu talianske médiá.

Slovenská ponuka

Maďarský portál Hungarytoday.hu píše, že maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi vyjadril úprimnú sústrasť aj taliansky predseda vlády Paolo Gentiloni. Uistil ho, že všetky talianske záchranné a vyšetrovacie zložky robia čo môžu, aby situáciu zvládli. Pomocnú ruku ponúkla aj Bratislava:

„Slovenský minister zahraničných vecí ponúkol poskytnúť Maďarsku slovenský vládny špeciál, ak by ho bolo treba. Maďarský šéf diplomacie sa Slovensku poďakoval a oznámil, že zranených dokážu priviezť domov aj vlastnými prostriedkami,“ píše Hungarytoday.hu.

Maďarsko sa ešte stále spamätáva zo strašnej nehody, ktorá je o to tragickejšia, že pri nej zahynuli deti vo veku 14 – 18 rokov. „Stratiť mladé životy, vlastné deti, je vždy najväčšou ranou pre každú rodinu, komunitu i celý národ,“ vyhlásil v smútočnom prejave maďarský predseda vlády Viktor Orbán.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM