Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prečo majú Briti ťažké srdce na Fica?

Brexit nemôže skončiť pre Veľkú Britániu víťazstvom – tieto slová slovenského premiéra sa nepočúvajú obyvateľom britských ostrovov dobre .

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prečo majú Briti ťažké srdce na Fica?
Zdroj: TASR

Predseda slovenskej vlády rozhodne nie je prvý, kto túto myšlienku vyslovil. Viacerí európski predstavitelia sú presvedčení, že Veľká Británia nemôže odísť z Európskej únie s balíkom výhod a nechať za hlavou všetky doterajšie povinnosti. Ak by si totiž Briti povyberali len hrozienka z koláča, ostatní členovia klubu by sa právom mohli cítiť ukrivdení. Britský portál Express.co.uk uvádza pomerne tvrdé slová slovenského predsedu vlády.

Nemôžete vyhrať!

Brexit sa nemôže vyrokovať v prospech Veľkej Británie, šokujúco vyhlásil slovenský predseda vlády Robert Fico,” píše Express.co.uk. Tieto slová mal slovenský premiér predniesť po skončení októbrového európskeho summitu. Je pochopiteľné, že pre britských čitateľov sa takéto vyjadrenie nepočúva ľahko.

Portál ďalej uvádza, že “Robert Fico by uvítal, ak by vzťahy medzi Veľkou Britániou a EÚ zostali nepoškodené, akonáhle sa skončia rokovania o brexite. Zároveň ocenil prístup premiérky Theresy Mayovej k týmto rokovaniam.” Osobitne ocenil, že šéfka britskej vlády ponúkla garancie zachovania práv európskych občanov, ktorí žijú a pracujú na britských ostrovoch.

Pro-európsky ostrov

Robert Fico ešte v apríli po skončení európskeho summitu vyhlásil, že všetci lídri trvajú na jednotnom postupe EÚ voči Spojenému kráľovstvu: „Nesmie sa stať, aby si Veľká Británia ako nečlenský štát vyrokovala lepšie podmienky, napríklad pokiaľ ide o jednotný trh, ako má teraz ako členský štát EÚ.“

Dôvod je jednoduchý – vznikol by tým veľmi nebezpečný príklad pre iné krajiny, kde sú silné protieurópske hnutia a v budúcnosti by to mohlo vyústiť do referend o ďalšom odtrhnutí od európskeho bloku.

„Myslím si, že to bude bolieť, ale ak to má bolieť niekoho viac, tak to musí bolieť viac Veľkú Britániu, pretože oni sa dobrovoľne rozhodli odísť a nebolo by správne, ak by európska dvadsaťsedmička teraz mala za to platiť nejakú cenu, to nebolo naše rozhodnutie. To bolo rozhodnutie Veľkej Británie,“ dodal slovenský premiér.

Britskí novinári v októbri konfrontovali R. Fica aj s vývojom v okolitých krajinách V4, ktoré sa odkláňajú od jasného pro-európskeho kurzu. Predseda slovenskej vlády však nechcel kritizovať svojich susedov: „Nikdy som nekomentoval domácu politickú situáciu iných krajín, ale som rád, že Slovensko sa stalo pro-európskym ostrovom v regióne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM