Eliška Šándorová Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Prepustí košický U.S. Steel stovky zamestnancov?

Presný počet zamestnancov, ktorí by mali skončiť v podniku, známy nie je. Podľa amerického denníka Pittsburgh Post-Gazette to však v Košiciach má byť viac ako 750 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Prepustí košický U.S. Steel stovky zamestnancov?
Zdroj: TASR

Oceliarsky gigant údajne stále čelí finančným problémom a špekuluje sa, že má v pláne predať celý východoslovenský závod. Nádejní kupci by vraj mohli prísť z Číny. U.S. Steel sa svoju situáciu snaží zlepšiť znižovaním nákladov a prepúšťaním. A to nielen v USA, ale aj na Slovensku. A podľa americkej tlače nepôjde o zanedbateľné poč­ty.

Masové prepúšťanie?

Zlú správu dostali americkí zamestnanci U.S. Steelu už v apríli. Podľa portálu denníka Pittsburgh Post-Gazette im oceliarsky kolos oznámil, že prepustí až štvrtinu svojich pracovníkov v USA, ktorí nie sú združení v odboroch. V konkrétnych číslach to predstavuje približne 750 ľudí.

„Ešte väčšie prepúšťanie sa deje v U.S. Steel fabrike v Košiciach na Slovensku, informuje spoločnosť v emaile. Znižovanie stavov sa dotkne manažmentu i modrých golierov a jeho presný rozsah bude záležať od prevádzkových a obchodných potrieb,“ píše Pittsburgh Post-Gazette.

Takéto znižovanie nákladov vraj trvá už dlhšie a vo výrazne väčšej miere na úkor európskych zamestnancov. Americký portál spresňuje, že za posledných päť rokov U.S. Steel prepustil na starom kontinente 6 800 zamestnancov, predovšetkým pri rušení závodu v Srbsku v roku 2012. V USA sa za rovnaké obdobie zbavil dvoch tisícok pracovníkov.

Predaj na spadnutie

Portál Sme.sk priniesol aktuálne informáciu, že Američania chcú z Košíc úplne odísť a intenzívne hľadajú kupca. Podobné úvahy sa objavili už v minulosti, keď sa ako o potenciálnom novom majiteľovi hovorilo o spoločnosti Moravia Steel, za ktorou stojí slovenský miliardár Tomáš Chrenek.

Dnes sa o košický kolos majú podľa Sme.sk zaujímať Číňania, ktorí paradoxne stoja aj za jeho finančnými problémami. Sú to totiž práve nízke ceny čínskej ocele, ktorým U.S. Steel nedokáže globálne konkurovať a padá do červených čísiel. Košickí realitní makléri už údajne hľadajú pozemky na výstavbu domov pre ázijských klientov.

„Niečo sa určite chystá, no dozvedáme sa rôzne, často aj protichodné informácie. Čo sme počuli, tak namiesto Američanov by mali prísť Číňania. Otázka je ako, lebo sa hovorí, že to môže kúpiť pre nich Moravia Steel, respektíve sa sem dostanú cez J&T, ktorá je už napoly čínska,“ cituje Sme.sk jedného zo zamestnancov.

Vládny ťah

Slovenská vláda sa obáva zmeny vlastníka, pretože by to mohlo ohroziť zamestnanosť v regióne. Minister hospodárstva Peter Žiga preto nevylúčil, že by štát zvážil kúpu podielu v U.S. Steel Košice. „Viem si predstaviť, že by vláda vstúpila do prípadných rokovaní o predaji, aby získala podiel… cieľom by bolo zabrániť novému majiteľovi kúpiť fabriku a vzápätí ju zavrieť,“ cituje agentúra Reuters ministra hospodárstva.

Američania však v tejto chvíli uisťujú všetky strany, vrátane samotného ministra, že zo Slovenska zatiaľ neodchádzajú. Špekuluje sa však, že budú žiadať, aby vláda z memoranda o porozumení vypustila klauzulu zabraňujúcu hromadnému prepúšťaniu.

Oceliari v Košiciach už o prácu aj tak prichádzajú, ale v malých počtoch. V marci a apríli dostalo výpoveď zakaždým po 29 zamestnancov a podľa Sme.sk sa rovnaký scenár zopakuje aj v máji. Údajne by malo ísť o nižšie postavených pracovníkov v administratíve. Podľa americkej tlače však tento trend bude pokračovať a v oveľa väčšej miere.

Čítajte aj: Svet o Slovensku: Na vzostupe sú fašisti, píše francúzska tlač

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM