Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Prijali sme rekordný počet utečencov! Stále to však nestačí

Európski lídri Slovensku dohovárajú, aby predsa len prijalo 1500 migrantov na základe povinných kvót. Inak sa vraj nebude môcť dôveryhodne zhostiť svojej nadchádzajúcej funkcie predsedníckej krajiny EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Prijali sme rekordný počet utečencov! Stále to však nestačí
Zdroj: TASR

Už od júla sa Slovensko stane predsedníckou krajinou EÚ. To znamená, že bude oficiálne viesť celú európsku dvadsaťosmičku s viac ako pol miliardou obyvateľov.

Bratislava bude určovať témy, o ktorých budú najvyššie európske špičky rokovať a na jej pleciach tiež bude riešenie sporov a hľadanie ťažkých kompromisov. V takej pozícii by Slovensko nemalo byť jednou z krajín, ktoré odmietajú k riešeniu spoločných problémov prispieť.

PREČÍTAJTE SI AJ: Vyrastá nám extrémistická generácia? Mladí hokejisti z Brezna ukázali sympatie Kotlebovcom

Majte rozum!

“Bolo by to naozaj také dramatické, keby ste prijali tých 1500 utečencov do septembra 2017?” spýtal sa luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn svojho slovenského kolegu Miroslava Lajčáka. Správu priniesla agentúra Reuters a prevzal ju americký portál Breitbart.com.

Asselborn sa snažil presvedčiť Lajčáka, že ak Slovensko naďalej zostane v tejto otázke neoblomné, poškodí si tak svoju schopnosť úspešne zvládnuť nadchádzajúce predsedníctvo. “Bude to hendikep, ktorý na vás bude doliehať znovu a znovu. Nie je to dobré pre vašu krajinu ani pre Európu,” cituje Reuters Asselborna.

Zlomili sme rekord!

Tento rok Slovensko udelilo 150 azylov, čo je najviac za celú históriu samostatného štátu. Doterajší rekord bol z roku 1998, keď slovenský azyl získalo 80 žiadateľov. Tohtoroční úspešní azylanti sú až na jedného všetci asýrski kresťania z Iraku.

Slovensko sa tak snaží demonštrovať ochotu dobrovoľne pomôcť zvládať obrovský nápor utečencov pred Islamským štátom. Lenže asýrski kresťania nepatrili medzi utečencov, ktorí sa zúfalo tiesnili v gréckych záchytných táboroch a ktorých je nutné rýchlo premiestniť pomocou kvót. Túto skupinu si Slovensko vybralo a letecky doviezlo priamo z Iraku.

Na slovenskom odpore pomôcť najviac zaťaženým európskym krajinám a vziať od nich časť utečencov, sa tak nič nemení. “Ak títo ľudia prídu zaklopať na naše dvere, tak im otvoríme. Vy ich však chcete nútiť ísť do krajín, o ktorých existencii ani nevedia,” zopakoval Asselbornovi svoje výhrady Miroslav Lajčák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM