Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Protesty nepomohli – slovenské deti adoptuje britská rodina

Detský domov pod Tatrami alebo adopcia v cudzine? Britský súd rozhodol, že druhá možnosť je pre deti lepšia. Prípadov odobratých detí stále pribúda.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Protesty nepomohli – slovenské deti adoptuje britská rodina
Zdroj: TASR

Dôvody sú takmer vždy rovnaké – zanedbaná starostlivosť, domáce násilie, alkohol, zneužívanie… Slovenská strana sa väčšinou snaží dostať tieto deti späť na Slovensko. Nie vždy sa to však podarí. O najnovšom prípade informuje portál Marylinstow.co.

Šialená matka, násilný otec

Britská sudkyňa Justice Baker označila prípad ako “smutný a znepokojujúci.” Slovenskí rodičia rómskeho pôvodu deti zanedbávali a neskôr ich v cudzej krajine opustili. Portál píše, že matka mala maďarský pôvod a už ako dieťa strávila väčšinu života na Slovensku ako bezdomovec. Nevie čítať, písať a neovláda angličtinu.

Otec je minimálne gramotný a zvládne aj pár slov po anglicky, ale má “obmedzené IQ.” Do Veľkej Británie ich oboch priviezli priekupníci s ľuďmi.

Podarilo sa im však ujsť. Následne sa potĺkali po krajine, až sa usadili v meste Bournemouth, kde sa im postupne narodili dve deti.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Ďalší krvavý útok na našincov vo Veľkej Británii

Viedli však búrlivý život. Susedia upozornili sociálku na ich neustále hádky, pri ktorých deti usedavo plakali. Nechýbalo ani domáce násilie a problémy s peniazmi. Sociálni pracovníci skonštatovali, že ich príbytok bol v zlom stave, matka bola depresívna a mala duševné problémy.

Odobratie detí

Britské úrady neváhali, deti odobrali a umiestnili do náhradnej rodiny. Rodičia ich spočiatku aj navštevovali, ale aj v ich prítomnosti sa neustále hádali, čo podľa sociálnych pracovníkov malo na deti negatívny vplyv. Otca aj matku napokon vyhostili, vrátili sa späť na Slovensko a s deťmi viac nemali žiaden kontakt.

Britský súd pozval slovenské veľvyslanectvo, aby sa vyjadrilo k budúcnosti opustených detí. Z Bratislavy prišiel návrh, aby sa súrodenci presunuli späť do vlasti, kde by ich umiestnili do detského domova, kým by o ich ďalšom osude nerozhodol súd.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Vo Veľkej Británii sa tešia na našu vodku

Lenže deťom sa medzitým v náhradnej rodine výborne darilo. Podľa portálu tam doslova “rozkvitali.” Britská sudkyňa preto rozhodla, že Veľkú Britániu už neopustia.

Zdôvodnila to slovami, že aj keď na Slovensku by mohli vyrastať v kontakte so svojou rodinou a v pôvodnom kultúrnom prostredí, ich emocionálne potreby stability a bezpečia sú prednejšie. Preto budú zverené na adopciu v britskej rodine, ktorá o nich už prejavila záujem.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Exmanželka Andreja Danka konvertovala na islam!

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM