Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rakúskej firme ukradli 50 miliónov eur a ukryli ich niekde na Slovensku

Pre obrovský škandál známy ako “falošný prezident” už firma FACC vyhodila aj generálneho riaditeľa, ale stratené milióny už zlodeji dobre ukryli. Na Slovensku a v Ázii.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rakúskej firme ukradli 50 miliónov eur a ukryli ich niekde na Slovensku
Zdroj: TASR

Slovensko sa opäť vo svete prezentuje ako krajina, kde sa rôznym kriminálnym živlom dobre pohybuje. Francúzski teroristi a britskí gangstri tu nakupujú zbrane, minister spravodlivosti pomáhal založiť firmu na pranie špinavých peňazí v rámci škandálu Panama Papers a teraz vyplávalo na povrch, že podvodníci ukryli časť zo svojho 50 miliónového lupu niekde na Slovensku.

Osudný email

“Zamestnanec účtovného oddelenia spoločnosti FACC dostal email s inštrukciami, aby odoslal platbu 52,8 milióna eur. Na konci bol podpísaný menom Stephan,” píše rakúsky denník Der Standard. Podpis mal patriť generálnemu riaditeľovi Walterovi Stephanovi a účtovník to vyhodnotil ako príkaz z najvyšších miest. V skutočnosti to však bol dobre vymyslený podvod.

“Keď si vo firme uvedomili chybu, bolo už neskoro. Peniaze sa stratili niekde na Slovensku a v Ázii,” píše Der Standard. Rýchlym konaním sa ešte podarilo zastaviť prevod 10,9 milióna eur, ale zvyšných 42 miliónov si už internetoví podvodníci môžu užívať niekde v Karibiku, alebo na Slovensku…

Čítajte aj: KANAĎANIA O SLOVENSKU: Polícia zaplatila dvadsaťtisíc dolárov za psa spod Tatier

Waltera Stephana vedenie spoločnosti vyhodilo bez bližšieho vysvetlenia. Oficiálne stanovisko znie, že “závažne porušil svoje povinnosti,” ale podľa rakúskeho denníka zrejme išlo len o vyvodenie osobnej zodpovednosti a so samotnou krádežou nemá nič spoločné.

Varovanie

FACC je veľká firma, ktorá vyrába komponenty pre letecký priemysel. Zďaleka nie je jediná, ktorá rovnakým spôsobom naletela podvodníkom. Poradenská spoločnosť Deloitte už dávnejšie rozposlala svojim klientom po celom svete list s varovaním, aby boli ostražití, pretože počet takýchto emailov od falošných šéfov narastá.

Scenár je vždy rovnaký – podvodník sa vydáva za nadriadeného a prikazuje účtovníkovi, aby urobil naliehavú platbu tretej strane, ktorá požaduje okamžitú zálohu za dôležitý kontrakt alebo províziu za sprostredkovanie obchodu.

Čítajte aj: Anglická továreň zakázala našim robotníkom hovoriť rodnou rečou

“Tieto podvody robia dobre organizované zločinecké skupiny. Dokonale poznajú trh, organizačnú štruktúru a zákazníkov firmy, ktorú si vyhliadnu ako obeť. Vďaka tomu dokážu presvedčiť zamestnanca, že ide naozaj o naliehavý prípad a ten prevedie peniaze na falošný účet,” cituje denník podnikového experta.

Kde a ako sa časť z miliónového lupu mala stratiť na Slovensku portál neuvádza. S najväčšou pravdepodobnosťou však muselo ísť o diskrétnu bankovú operáciu, keďže podvod sa udial elektronicky.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM