Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Sagana sa zastali prominentní cyklisti

Vylúčenie našej cyklistickej hviezdy z Tour de France pre škaredú kolíziu v záverečnom špurte vyvolalo búrlivé reakcie. Mnohí Sagana ľutujú, iní zatracujú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sagana sa zastali prominentní cyklisti
Zdroj: TASR

Bol to naozaj škaredý pád. Britský cyklista Mark Cavendish sa v posledných sekundách pred cieľovou páskou snažil predrať okolo Petra Sagana. Nepodarilo sa mu to a skončil na zemi so zlomeným ramenom a rozrezaným prstom. Do konca pretekov Tour de France sa už na bicykel neposadí. Rozhodcovia následne vylúčili aj Petra Sagana. Na základe analýzy záberov kritického okamihu dospeli k záveru, že slovenský cyklista zapríčinil Cavendishov pád a ohrozil aj ostatných jazdcov. Téme sa venujú viaceré zahraničné portály.

Bol to prirodzený inštinkt

Celá komunita priaznivcov cyklistiky sa aktuálne dohaduje, či Cavendisha poslal k zemi Saganov lakeť, ktorý je na záberoch jasne vidieť, alebo či britský jazdec začal padať ešte skôr, pretože sa na slovenského šampióna nebezpečne natlačil zozadu a stratil rovnováhu.

Írsky portál Independent.ie priniesol vyjadrenia rešpektovaných cyklistov, ktorí sa Petra zastali. „Nesúhlasím s vylúčením Sagana z Tour de France. Mohli ho maximálne diskvalifikovať z etapy, ale určite nie z celých pretekov,“ cituje portál bývalého trojnásobného víťaza Tour de France Robbieho McEwana.

Aj nemecký jazdec Andre Greipel označil rozhodnutie o treste pre Sagana ako príliš prísne. Pridal sa aj trojnásobný olympijský víťaz Rob Hayles. Podľa neho mal Sagan skrátka smolu. „Dostal sa do situácie, z ktorej nemohol von. Iný jazdec na neho tlačil zozadu a vystrčenie lakťa v takej chvíli je prirodzený inštinkt… ak sa pozriete na tie zábery, uvidíte, že aj on stratil rovnováhu a lakťom sa ju snažil získať späť. Bohužiaľ, trafil pritom Cavendisha.“

Vylúčte ho doživotne

Cyklistická komunita je však rozdelená. Na Sagana sú nahnevaní najmä britskí fanúšikovia. V komentároch na portáli Daily mail mu odkazujú tvrdé slová: „Sagana by mali vylúčiť doživotne. Presne vedel, čo robí. Mohol niekoho zabiť… ohrozil nielen Cavendisha ale aj ostatných pretekárov, ktorí popadali, aj zato by mal dostať trest.“

Aj Briti však uznávajú, že slovenskému cyklistovi slúži ku cti, že sa hneď po zosadnutí z bicykla išiel Cavendishovi ospravedlniť. Toto gesto urobil napriek tomu, že trvá na svojej nevine.

„Akceptujem rozhodnutie o mojom vylúčení, ale určite s ním nesúhlasím, pretože som neurobil nič zlé. Je mi veľmi ľúto, že Mark spadol a želám mu skoré uzdravenie. Naozaj ma to mrzí. Ale videli ste, že to bol šialený špurt, nebol ani prvý ani posledný,“ vyhlásil sklamaný Sagan.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM