Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Sme majstri prežitia v ťažkých podmienkach

Cudzinci vnímajú Slovákov prekvapivo inak ako si radi navrávame. Reči o našej vrúcnej pohostinnosti sú skôr zbožným želaním ako realitou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sme majstri prežitia v ťažkých podmienkach
Zdroj: TASR

Nie je ľahké prísť žiť do krajiny pod Tatrami a neovládať slovenčinu. Chudák cudzinec bude mať problém aj kúpiť si chlieb. Na to, že si nájde kamarátov a spriatelí sa s miestnymi ľuďmi môže na začiatku zabudnúť.

Slováci si len tak niekoho nepustia k telu, aj keď o sebe radi hovoria ako o srdečnom a pohostinnom národe. Výskumné centrum CVEK preto zostavilo príručku prežitia pre cudzincov na Slovensku.

Držíme si odstup

Portál Slovak Spectator opisuje neveselé skúsenosti viacerých cudzincov, ktorí sa z rôznych dôvodov rozhodli žiť nejaký čas na Slovensku. Pre našincov to zrejme nie je čítanie, pri ktorom by prežívali pocit hrdosti. Hakon Schonheyder strávil pol roka na nórskom veľvyslanectve v Bratislave a jeho postrehy sú presné:

„Získať si nových priateľov stojí dosť úsilia a zvyknúť si na slovenskú obsluhu vyžaduje skutočne veľa trpezlivosti,“ hovorí Hakon pre Slovak Spectator.

„Spomínam si, keď som prvýkrát vošiel do obchodu a potreboval som pomoc od predavačiek, lebo som nevedel niečo nájsť. Žiadna mi nechcela pomôcť, keď zistili, že nehovorím po slovensky,“ opisuje smutnú skúsenosť.

Majstri prežitia

Aby to mali cudzinci jednoduchšie, cetrum CVEK sa im rozhodlo pomôcť pochopiť a prekonať špecifiká slovenskej kultúry, na ktorú nie sú zvyknutí. Vznikla tak príručka, ktorú zostavili „cudzinci pre cudzincov“ na základe vlastných trpkých i veselých skúseností. Vydali ju v slovenčine, angličtine, ruštine a arabčine.

Príručka je výsledkom rozhovorov s približne päťdesiatimi cudzincami. Zhodli sa na tom, že Slováci sú „majstri v prežití v ťažkých podmienkach, sú to skromní a rezervovaní ľudia, ktorí jedia priveľa kuracieho mäsa.

Názory na našincov sa však líšia aj podľa toho, z akej kultúry pochádzajú samotní cudzinci. „Ľudia zo západných krajín vnímajú Slovákov ako nepresných, ktorí majú problém s dôslednosťou. Naopak južania tento pocit vôbec nemajú,“ hovorí pre Slovak Spectator Alena Chudžíková z centra CVEK.

V jednej veci sa však zhodnú všetky hodnotenia – „na prvý kontakt pôsobia Slováci nepriateľsky, ale keď pominie ich prvotná podozrievavosť, vedia byť voči cudzincom srdeční,“ dodáva Chudžíková.

Ľudia spoza našich hraníc nám nastavujú dobré zrkadlo, z ktorého je možné čerpať aj ponaučenie. Napríklad v tom, že zrejme máme príliš čierne videnie sveta, či nízke sebavedomie. Autori príručky totiž prišli aj na to, že cudzinci často vnímajú Slovákov pozitívnejšie ako oni sami seba.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM