Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Sme národ sexuálnych predátorov?

Takmer polovica našincov je ochotná ospravedlniť znásilnenie ženy. Za istých okolností si za to vraj môže sama. Šokujúci prieskum zverejnila Európska komisia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sme národ sexuálnych predátorov?
Zdroj: pixabay.com

Ťažko povedať, či by ľudia takto rozmýšľali, aj keby sa obeťou sexuálneho agresora stala ich žena, matka, dcéra… V anonymnom prieskume však takmer tretina Európanov uviedla, že občas sa vynútený sexuálny styk dá primerane zdôvodniť.

Pod hrozivú štatistiku sa najviac podpísali obyvatelia z nových členských krajín vrátane Slovenska. Informáciu si všimol aj francúzsky portál Aufeminin.com.

Desivé a šokujúce

„Každá piata žena počas svojho života zažije znásilnenie, ktoré ju navždy traumatizuje. To znamená, že to pokojne môže byť vaša priateľka alebo niekto z rodiny,“ píše portál. Smutne dodáva, že na druhej strane je nemálo ľudí, ktorí takéto zločiny zľahčujú až na úroveň vtipu a hádžu vinu na samotnú obeť.

„Ak mala krátku sukňu, alebo sa správala provokatívne, tak si to vlastne pýtala a muž nepotreboval žiadny súhlas, nie?“ uvádza článok príklad myslenia niektorých ľudí.

Sondáž Eurobarometra odhalil, že v rámci celej EÚ ich žije až 27 percent. Ich dôvody, kedy možno znásilnenie ospravedlniť, sú široké:

„Ak je žena vyzývavá, opitá alebo zdrogovaná, ak s násilníkom pred tým flirtovala, alebo dokonca aj v prípade, ak išla po ulici sama, prípadne sa násilníkovi fyzicky veľmi nebránila…,“ vymenováva portál až neuveriteľné dôvody na ospravedlnenie sexuálnej agresie.

Patríme medzi najhorších

Ak si výsledky prieskumu rozmeníme na drobné, ukáže sa ešte viac ťažko uveriteľných detailov: „12 percent opýtaných uviedlo, že ak žena pila, tak si o to koledovala, 11 percent si myslí to isté, ak obeť dobrovoľne prišla k agresorovi do bytu, prípadne ak dostatočne jasne nepovedala nie.“

Ešte otrasnejšie ako samotné výsledky sú však podľa portálu rozdiely medzi jednotlivými štátmi. Najhoršie vyšlo Maďarsko, kde sa percento schvaľovačov znásilnenia vyšplhalo až na 55 percent.

V závese je široká kategória krajín, kde sa toto číslo pohybuje od 40 do 45 percent – Bulharsko, Česko, Chorvátsko, Slovensko, Litva a Belgicko. Najlepšie výsledky hlásia severské krajiny a Španielsko.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM