Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Sme pokusní králici pre kubánsky liek?

Česi odmietajú vystaviť svojich diabetických pacientov liečbe kubánskym liekom, ktorý nie je v EÚ registrovaný. Na Slovensku sa už používa v prešovskej nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sme pokusní králici pre kubánsky liek?
Zdroj: TASR

Kubánci by radi splatili svoje staré dlhy voči krajinám z bývalého východného bloku inak ako peniazmi. Ponúkajú im, čo sa dá a okrem iného aj liek Heberprot-P na diabetickú nohu. Slovákov dokázali presvedčiť, aby na tento obchod prikývli, aj keď v Európskej únii s týmto liekom nikto nemá skúsenosti. Kubánci sa snažili presvedčiť aj Čechov, ale to sa im už nepodarilo. Český portál Lidovky.cz informuje, čo konkrétne ich minister zdravotníctva tomuto preparátu vyčíta.

Liek si pochvaľujú

V prešovskej nemocnici sa podrobilo liečbe Heberprotom-P už viac ako desať diabetických pacientov. Ide o pilotný projekt, kde sa overujú účinky tohto kubánskeho lieku na slovenských pacientov. Lidovky.cz uvádzajú, že lekári v Prešove si liečbu zatiaľ pochvaľujú a nijako ich neznepokojuje, že nikde v EÚ sa takáto liečba ešte neaplikovala.

„Osobne si myslím, že tento liek nie je všeliekom, ale je výborný a patrí do spektra komplexnej liečby diabetickej nohy,“ cituje portál primára cievneho oddelenia prešovskej nemocnice Pavla Kováča. Nemocnica zverejnila aj fotky, podľa ktorých sa hojenie rán pacientov po nasadení Heberprotu-P zlepšilo.

Liečbu kubánskym liekom už v Prešove ukončilo osem pacientov a ďalší šiesti ho ešte stále berú. “Liek používajú aj ďalšie dve slovenské zdravotnícke zariadenia. Podľa informácií médií sa u niektorých pacientov vyskytla po aplikácii lieku alergická reakcia,píšu Lidovky.cz.

Česi ho nechcú

Kubánci sa pokúsili dostať svoj liek aj k českým pacientom, ale márne. „Český minister zdravotníctva Ludvík po návšteve Kuby vyhlásil, že liek Heberprot-P nemá registráciu v EÚ a chýba mu aj porovnanie s existujúcimi preparátmi,“ uvádza portál. Dodáva, že Havana chcela uplatniť s Prahou rovnaký mechanizmus splatenia dlhu cez dodávku lieku ako sa jej to podarilo s Bratislavou.

Heberprot-P sa používa v prípadoch, keď diabetickým pacientom hrozí amputácia nohy. “Pri ochorení dolných končatín dochádza k infekcii, postiženiu tepien a nervov, či ku vzniku vredov,” vysvetľujú Lidovky.cz. Diagnózou diabetickej nohy trpelo na Slovensku viac ako osem tisíc ľudí, pričom polovici z nich museli končatinu amputovať.

Slovenské ministerstvo zdravotníctva liek obhajuje tým, že sa ním liečilo už viac ako 150-tisíc pacientov vo viac ako dvadsiatich krajinách sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM