Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Sme špička postkomunistických krajín

Bohaté západoeurópske krajiny dobiehame v úrovni bohatstva svižným tempom a v tomto smere patríme medzi šampiónov strednej a východnej Európy. Čo je našou najväčšou hrozbou?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sme špička postkomunistických krajín
Zdroj: TASR

Aj keď sa to možno niekomu nezdá, Slovensko napriek všetkým svojim problémom píše úspešný príbeh a čoraz rýchlejšie sa ekonomicky približuje k Západu. Vyplýva to zo štatistík, ktoré porovnávajú, čo všetko si ľudia zo svojich príjmov môžu kúpiť. Slováci majú svoje dobré časy vydreté tvrdými reformami, ktoré krajina zavádzala najmä počas vlád Mikuláša Dzurindu. A je to práve vtedajší minister financií Ivan Mikloš, ktorý v článku pre stredoeurópsky portál Emerging Europe hodnotí, akou cestou sme prešli a kam smerujeme.

Komu sa najviac darí

“Keď pred 30 rokmi padol komunistický režim, všetko sa zdalo byť jasné. Systém založený na centrálne riadenej ekonomike a represívnej autoritatívnej politike úplne zlyhal a ako jediná alternatíva sa zdala byť liberálna demokracia s trhovou ekonomikou,” píše portál. Dodáva, že v zásade sa všetko doteraz aj uberalo týmto smerom a transformácia krajín strednej a východnej Európy je úspešným príbehom.

Autor však upozorňuje, že medzi jednotlivými postkomunistickými krajinami pretrvávajú rozdiely a nie každý je na tom rovnako dobre. “Ekonomicky sú úspešnejšie tie krajiny, ktoré uskutočnili viac reforiem a vstúpili do EÚ. Vo výsledku tak boli schopné viac zvýšiť životnú úroveň svojich občanov,” vysvetľuje portál. Tieto tvrdenia podopiera aj konkrétnymi číslami.

Rýchlosť, s akou sa bývalé komunistické krajiny svojou ekonomickou úrovňou približujú k Západu, vyjadruje ukazovateľ priemerného HDP na osobu vyjadrený v parite kúpnej sily. Z tohto hľadiska boli najúspešnejšími krajinami Poľsko, Slovensko a tri pobaltské štáty (Lotyšsko, Litva, Estónsko). Tieto krajiny sa v rokoch 2003 – 2016 dokázali približovať Západu priemerným tempom 22,8 percenta, v prípade Česka to bolo len 12 percent, Maďarska 6 percent a Slovinsko sa vraj v tomto smere nikam neposunulo.

Maďari sa prepadajú

Emerging Europe priznáva, že štatistika nie je všetko a treba vedieť čísla správne interpretovať. Spomínané tempo približovania sa k západnej Európe závisí aj od štartovacej pozície danej krajiny. Dá sa povedať, že čím horšie na tom bola, tým rýchlejšie mohla napredovať. To vysvetľuje napríklad nulové výsledky inak bohatého Slovinska. Dôležité sú však aj reformy, ktoré štát podstúpil a členstvo v EÚ.

Ak sa dá niektorá krajina označiť za hráča, ktorý prehráva, je to Maďarsko. “V prvých rokoch po páde komunizmu bolo Maďarsko ekonomicky na treťom mieste hneď po Slovinsku a Česku. Dnes už zaostáva aj za Poľskom, Slovenskom, Lotyšskom, Litvou a Estónskom,” píše Emerging Europe. Mierny prepad zaznamenalo aj Slovinsko, ktoré bolo predbehnuté Českom.

Za najväčšiu hrozbu súčasného vývoja označuje autor nárast rôznych extrémistickych a autoritatívnych síl a stúpajúcu cenu práce. “Liberálna demokracia je najviac ohrozená v Maďarsku a Poľsku, ale varovné signály prichádzajú aj z Česka a Slovenska.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM