Rastislav Búgel Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Smutná smrť mladej úspešnej vedkyne v Singapure

Katka mala len 26 rokov, na svojom konte už mala niekoľko pracovných úspechov, o ktorých sa jej rovesníkom môže len snívať, študovala na najlepších školách… a siahla si na život.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Smutná smrť mladej úspešnej vedkyne v Singapure
Foto: Ľubomír Hudačko

Čo sa deje v mysliach iných ľudí, ako veľmi sa trápia pre veci, ktoré iným pripadajú ľahké, alebo aspoň zvládnuteľné… to sa nikdy nedozvieme. Mnoho nešťastných duší svoje trápenie nezvládne do tej miery, že si vezmú život. To sa stalo aj mladej slovenskej vedkyni Kataríne, ktorej ležal svet doslova pri nohách. Inteligentná žena bola vysoko vzdelaná, ako vedkyňa sa úspešne zaoberala neurológiou a neurobiológiou. Aj preto zrejme vedela, ako sa zabiť čo najšetrejšie.

Smrť pre lásku?

“Zahraničná post-graduálna študentka si vzala život v utorok ráno v laboratóriu, ktoré patrilo Agentúre pre vedu, technológie a výskum,” uvádza singapursky portál Todayonline.com. Práve v Singapúre Katarína pôsobila ako vedecký spolupracovník Inštitútu molekulárnej a bunkovej biológie.

Portál uvádza, že pri tele nebohej našli list na rozlúčku, z ktorého vyplýva, že išlo o samovraždu. Napriek tomu jej smrť vyšetruje polícia. “Ženu vo veku 26-rokov našli bez známok života a lekár ju na mieste prehlásil za mŕtvu. Polícia vyšetruje okolnosti jej smrti,” cituje Todayonline.com policajné vyhlásenie.

Čo bolo presnou príčinou, že sa mladá Slovenka odhodlala k takému strašnému činu, nie je jasné. Portál uvádza, že v poslednej dobe mala problémy v práci aj vo vzťahu.

Bezbolestná smrť

Škola, na ktorej Katka pôsobila, sa už skontaktovala s pozostalou rodinou a snaží sa jej poskytnúť všemožnú podporu. “Táto správa nás mimoriadne zarmútila. Naše myšlienky sú s rodinou a priateľmi zosnulej študentky,” uviedol hovorca školy.

Katka bude bezpochyby chýbať nielen svojim blízkym, ale aj kolegom, ktorí v nej mali cenného spolupracovníka. Okrem iného pracovala aj na výskume, ako používať svetlo na ovládanie mozgovej aktivity. Jeho výsledky publikoval aj prestížny vedecký časopis Nature Methods.

Slovenská vedkyňa dobre poznala ľudský mozog a tak si podľa portálu zvolila aj pomerne šetrnú a bezbolestnú smrť – otravu dusíkom. Veď oxid dusný sa používa aj ako “rajský plyn” počas operácií na potlačenie bolesti pri zákroku. Ak ho samovrah inhaluje cez masku, bezvedomie nastáva zhruba o päť minút a smrť sa dostaví onedlho bez akejkoľvek bolesti…

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM