Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Spisovateľ Banáš obdivuje maďarského populistu. Orbána vidí ako lídra Európy!

Jedného dňa by sa mohol stať lídrom celej Európy - hovorí Banáš na adresu maďarského premiéra, ktorého označujú za autoritatívneho populistu. Maďarské médiá sú však zo slov bývalého slovenského politika nadšené.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Spisovateľ Banáš obdivuje maďarského populistu. Orbána vidí ako lídra Európy!
Zdroj: TASR

Jozef Banáš je dnes už známy skôr ako spisovateľ a otec Adely Banášovej. Rád sa necháva označovať za slovenského Dana Browna, keďže jeho knihy sú tiež plné mystérií.

Banáš však má aj politickú a diplomatickú minulosť, čo jeho slovám dáva v medzinárodnom meradle väčšiu váhu. V roku 2002 sa stal poslancom Národnej rady za liberálnu ANO a pôsobil aj ako viceprezident Parlamentného zhromaždenia NATO.

Jednoznačná podpora

“Môžem vám povedať, že ja jednoznačne podporujem Viktora Orbána, ktorý by sa jedného dňa mohol stať lídrom celej Európy,” vyhlásil Banáš v rozhovore pre maďarský portál Mandiner.hu.

Sú to zvláštne slová od politika, ktorý bol kedysi členom liberálnej strany. Orbán si totiž najviac kritiky vyslúžil pre svoj výrok, že chce z Maďarska urobiť neliberálnu krajinu. Inými slovami, chce pritiahnuť uzdu nezávislým médiám, opozícii, tretiemu sektoru a posilniť cetrálnu moc, čo aj robí.

Populista a nacionalista

Orbána považujú za nebezpečného populistu a nacionalistu takmer všetky európske štandardné politické sily. Prekáža im najmä obmedzovanie slobody slova v Maďarsku, zužovanie právomocí súdov, či zabetónovanie vládnucej strany Fidész pri moci. Bývalý generálny tajomník NATO Javier Solana sa nedávno vyjadril, že ak by malo dnes Maďarsko vstupovať do EÚ, nevzali by ho.

Napokon, najlepšou ilustráciou Orbánovho vnútorného sveta sú krajiny, ktoré označil za vzor a inšpiráciu pre Maďarsko – Čína, Rusko, India, či Turecko. Všetko sú to štáty, ktoré majú problémy s dodržiavaním základných ľudských práv. Slovensko – maďarská láska.

PREČÍTAJTE SI: Nápoj starší ako Biblia. V Izraeli vyrábajú pivo, ktoré nás prenáša stáročia späť v čase

História Maďarska je aj tou našou?

Banáš v rozhovore rozprával aj o blízkom vzťahu Slovákov a Maďarov a svoje slová predniesol “v mene slovenského národa.” Portál ho cituje, že “tisíc rokov boli Slováci súčasťou Uhorska a jeho história je aj našou históriou. Svätý Štefan bol aj naším kráľom.”

Maďarský portál pripomína aj list, ktorý slovenský publicista napísal nemeckej kancelárke Merkelovej. Píše v ňom, že to ona núti európske krajiny stavať ostnaté ploty proti migrantom, že západné krajiny aj dnes “rabujú svoje kolónie,” zhadzuje štandardné médiá a Brusel prirovnáva k sovietskej Moskve – názory, ktoré často prezentujú konšpiračné médiá, ktorým Banáš tiež poskytuje rozhovory.

Ten za bývalého režimu spolupracoval s komunistickou Štb, o čom svedčí jeho spis v Ústave pamäti národa. Donášal informácie na zahraničných novinárov, ktorí pôsobili v komunistickom Československu. Banáš s nimi prichádzal do kontaktu, keďže pracoval na tlačovom odbore federálneho ministerstva zahraničných vecí.

Jozef Banáš
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM