Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Spitého vodiča policajti zdvíhali na nohy

Tu už pomôže iba zakázať všetky autá! Aj takto zúfalo satiricky komentujú britskí čitatelia príhodu slovenského vodiča, ktorý si po cigánskom bále trúfol sadnúť za volant.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Spitého vodiča policajti zdvíhali na nohy
Zdroj: internet

Britský portál Nottinghampost opisuje až neuveriteľnú udalosť, ktorá sa podarila vyviesť Slovákovi žijúcemu vo Veľkej Británii. Stáva sa totiž, že človek si trúfne šoférovať, aj keď má v sebe nejaký drink, ale cíti sa svieži. Sadnúť si však za volant v stave, keď už nedokáže udržať otvorené oči a padá z nôh, to si vyžaduje veľkú dávku odvahy…a hlúposti. Doplatil na to aj otec piatich detí Peter Tomko.

Totálne pod obraz

Keď sa niekto vracia ráno o 3:30 z cigánskeho bálu, zrejme nemôže byť triezvy. Peter Tomko mal v krvi takmer dve promile. Aj tak sa však rozhodol ísť autom. Jeho jazda zodpovedala jeho stavu a nemohla ujsť pozornosti policajnej hliadky.

„Podľa prokurátora sedel zvalený na volante. Keď na semafóre naskočila zelená, auto sa pomaly pohlo na opačnú stranu cesty. Potom začalo cúvať a zasa sa hýbať dopredu, až narazilo na obrubník a odskočilo späť na cestu, pričom takmer narazilo do pouličnej lampy,“ píše Nottinghampost.

Keď policajti pristúpili k vodičovi, nebol schopný im odpovedať. „Oči mal podliate krvou a takmer zavreté. Mal problém vôbec rozprávať a sotva sa udržal na nohách. Niekoľkokrát spadol a policajti ho museli zdvíhať.“

Poctivý pracant

Spitého slovenského vodiča odviezli do zdravotného strediska, kde mu namerali takmer dve promile alkoholu v krvi. Neskôr na súde odznelo, že sa vracal z cigánskeho bálu, kde vypil štvrť fľaše whisky. Pôvodne vraj nechcel šoférovať, ale zmenil názor, keď musel rýchlo odísť, pretože na zábave sa strhla bitka, ako to už býva…

Riskantná jazda bola podľa portálu Tomkovým prvým priestupkom a možno vďaka tomu ho sudca neposlal do väzenia. Výsledný trest je však pre neho aj tak veľmi nepríjemný. Dostal dvojročný zákaz šoférovať, čo mu vraj znemožní ďalej pracovať na farme, kde je zamestnaný ako robotník.

Obhajoba zdôrazňovala, že Tomko nikdy nežil zo sociálnych dávok: „Odkedy prišiel do tejto krajiny pracoval veľmi tvrdo.“ Sudca však slovenskému imigrantovi povedal, že trest si jednoznačne zaslúži: „Môžete byť rád, že ste nikoho nezabili.“ Ak odsúdený absolvuje kurz o rizikách alkoholu za volantom, môže si zákaz šoférovať skrátiť o 182 dní. Okrem toho ešte musí odpracovať 120 hodín verejnoprospešných prác a zaplatiť pokutu a súdne trovy vo výške 165 libier.

„Každý druhý deň čítame o takejto udalosti,“ píše v komentári pod článkom rozhorčený čitateľ Wiliam Phil. „Niečo by sa už konečne malo urobiť a zrejme to nepôjde bez toho, aby sa niečo nezakázalo. Zakázať len alkohol nepomôže. Zakážme autá, totálne! To je jediné riešenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM