Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Správa o fackách rodiacej žene už prekročila hranice

Priznanie lekára, že pri pôrode neváhal udrieť do tváre ženu, ktorá pre ukrutné pôrodné bolesti nevládala tlačiť, je skutočne šokujúce a zaujalo aj české médiá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Správa o fackách rodiacej žene už prekročila hranice
Zdroj: TASR

Dokument režisérky Zuzany Límovej s názvom Medzi nami vyvolal na Slovensku veľkú vlnu diskusií a pobúrenia. Detailne opisuje smutnú realitu troch bratislavských pôrodníc, kde by ženy mali zažívať najkrajší okamih svojho života – narodenie dieťaťa. Namiesto toho však prežívajú hlavne opustenosť, nezáujem, absolútnu stratu dôstojnosti a dokonca aj fyzické násilie. O prípade píše aj český bulvárny denník Blesk.

Zopár faciek

Najväčší rozruch z celého filmu spôsobila pasáž, kde sa lekár – pôrodník s úsmevom priznáva, že keď to inak nejde, rodiacej žene prihodí aj zopár faciek, akoby bola nejaký delikvent v nápravnom ústave. “Žena bola úplne hysterická, vôbec nepočúvala, čo som jej hovoril a vôbec netlačila. No ale odtiaľ – potiaľ, pretože keď sa vám má dieťa udusiť v pôrodných cestách, tak tam už končí sranda. Takže som si povedal, že tu bude najlepšie brachiálne dorozumievanie s rodičkou,” cituje český denník lekára zo slovenského dokumentu.

Skutočne “citlivý” doktor vzápätí vysvetlil, že pod výrazom brachiálne dorozumievanie má na mysli jednoduché facky. Škoda, že už nevysvetlil, či takýto šokový postup skutočne pomáha upokojiť ženu, ktorá sa zvíja v ukrutných bolestiach a namiesto faciek by potrebovala len ľudský prístup a psychickú podporu. Každopádne, odvtedy sa k téme už vyjadrilo viacero popredných gynekológov a odborníkov, pričom každý takýto nechutný spôsob “upokojovania” rodičky rázne odmietol.

Blesk ďalej približuje, že vedenie nemocnice po uvedení dokumentu rozviazalo s hrubým doktorom pracovný pomer. Nie však preto, ako sa správal k rodičkám, ale preto, že “poškodil dobré meno nemocnice.” Inými slovami, nemal sa priznávať priamo do kamery. Riaditeľ nemocnice zároveň dodal, že vo vyhrotenej chvíli môže pôrodník nanajvýš zvýšiť hlas.

Národ tyranov

Český denník opisuje aj odmietavé stanovisko dotknutých nemocníc, ktoré celý dokument označili za nevyvážený. Autorka si vraj vybrala len tri depresívne matky, ktoré nemali dobrú skúsenosť a vynechala množstvo tých, ktoré boli s pôrodom spokojné. Zuzana Límová však namieta, že len zachytila realitu slovenských pôrodníc tak, ako ju videla. Vedenia nemocníc by sa mali radšej sústrediť na hľadanie riešení a nie na obhajovanie vlastných zlyhaní.

Reakcie českých čitateľov pod článkom boli veľmi podobné ako na slovenských internetových portáloch. Veľká časť sa fackujúceho doktora zastáva a tvrdí, že hysterickú ženu by aj sami zmlátili. Len zopár čitateľov napísalo, že takto sa predsa v civilizovanej spoločnosti nemôžeme správať a facky ešte nikdy nikoho neupokojili, skôr naopak. Diskusia odhaľuje smutnú realitu spoločnosti, kde je násilie na ženách považované za normálnu vec.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM