Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Srdcervúci príbeh lásky a bolesti z Hnúšte do Montrealu

Tyranský otec ju uniesol od matky, keď mala len deväť rokov. Vláčil sa s ňou cez pol sveta a kruto ju zavádzal. Láska medzi matkou a dcérou však zvíťazila.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Srdcervúci príbeh lásky a bolesti z Hnúšte do Montrealu
Zdroj: pixabay.com

Silný príbeh má v sebe toľko emócií a zvratov, že by sa z neho dal nakrútiť aj Hollywoodsky film. Jeho hlavnou postavou je Dorrie – mladá žena, ktorá sa rozhodla spracovať knižne svoje denníky obsahujúce životné peripetie jej života.

Najprv ju otec uniesol do zahraničia, aby sa pomstil jej matke, ktorá sa s ním po rokoch fyzického násilia rozviedla. Uvidela ju opäť po nekonečných siedmych rokoch. O prípade píše kanadský portál The Chronical Herald.

Únos do neznáma

„V ten osudný deň v roku 1981 sa matka Dorrie so strachom dívala na dvoch mužov v čiernych oblekoch, ktorí sa blížili k benzínovej pumpe v Hnúšti na juhu Slovenska, kde práve pracovala. Vedela, že sa stalo niečo zlé. Tí muži boli z KGB,“ opisuje začiatok príbehu kanadský portál.

Tajomní agenti jej oznámili, že jej muž uniesol jej deväťročnú dcéru do zahraničia a či o tom niečo vie. Takmer spadla z nôh, pretože sa tým naplnila jej najhoršia nočná mora.

„Myslím si, že otec ma uniesol, aby sa tým matke pomstil,“ píše vo svojej knihe spomienok dnes už dospelá Dorrie. Jej matka sa s ním totiž rozviedla, čo nevedel stráviť.

„Dorrie rozhodne nemala jednoduché detstvo. Otec bol často opitý. Mlátil matku tak, že mala opuchnutú a krvavú tvár. Len tak-tak unikla smrti, keď ju škrtil…“ opisuje násilnícke metódy tyrana z Hnúšte The Chronical Herald. Malá Dorrie nemala na výber a v cudzine musela začať nový život.

Ako nomádi

Kniha spomienok sa volá „Nomádske hľadanie slobody: zmierenie sa s cestou osudu.“ Dcéra s otcom totiž sa totiž presúvali z miesta na miesto ako Nomádi, čo malé dievča len ťažko nieslo.

„Najprv žili neistý život v Grécku, kde čakali na papiere potrebné na vycestovanie do Kanady. Otec nechával Dorrie často bez dozoru v nebezpečných situáciách. V knihe opisuje bolestivý zážitok, keď sa ju cudzí muž snažil prinútiť k orálnemu sexu.“

Keď sa konečne dostali do kanadského Montrealu, malá Hnúšťanka dostala nové meno, pod ktorým začala chodiť do školy. Otec jej narozprával, že mama o ňu nemá záujem, že je vo väzení a iné nezmysly. Úbohá matka však zatiaľ doma na Slovensku podnikala všetko možné, aby sa s dcérou spojila. Kontaktovala Červený kríž, ale bolo to márne.

Naprieč svetom…

Našťastie sa jej však podarilo nadviazať kontakt aspoň s jej exmanželom, ktorý jej napísal v liste, že jej milovaná dcéra je s ním v Kanade.

Neváhala, zbalila si najnutnejšie veci a podnikla nebezpečnú cestu z komunistickej krajiny cez pol sveta, aby sa opäť spojila so svojím dieťaťom.

Matka a jej už 16-ročná dcéra si opäť padli do náručia v Montreali po dlhých siedmych rokoch. Dorrie sa ako mladá žena odsťahovala od otca a už ho viac nechce vidieť.

Opäť začala normálne žiť so svojou mamou a sestrou. Po čase svojmu únoscovi dokázala odpustiť, ale útrapy, ktoré s ním prežila, sa podpísali pod jej vnútorný nepokoj a nevyrovnanosť. Želá si, aby jej príbeh poslúžil ako inšpirácia, že sa v živote nikdy netreba vzdávať a treba veriť v lepší zajtrajšok.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM