Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Šťastie sa nedá kúpiť. Naozaj?

Za posledný rok sa náš pocit šťastia podstatne zvýšil. Nezdá sa vám to? Svedčia o tom oficiálne dáta Svetovej správy o šťastí, ktorá sledovala 155 krajín.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Šťastie sa nedá kúpiť. Naozaj?
Zdroj: TASR

Uvoľnite sa, pozrite sa na kvitnúcu čerešňu a objímte svojich drahých blízkych – to je najistejšia cesta k pocitu osobného šťastia. Výskumníci OSN dokázali, že peniaze sú dôležité iba do určitej miery. V rozvinutých krajinách, kde ľudia majú čo jesť a kde bývať, nie je pre pocit šťastia rozhodujúci stav bankového účtu, ale mentálne nastavenie a zdravie. Vlády by sa tiež mali snažiť rozvíjať najmä silné sociálne väzby a … nekradnúť. Slovensko figuruje v prvej polovici rebríčka a zároveň patrí medzi najväčších skokanov roka.

Severskí šampióni

Zo 155 krajín sveta žijú najšťastnejší ľudia v Nórsku. Táto severská krajina boduje na vrchných priečkach už dlhodobo. Za ich skvelým umiestnením však nie je len bohatstvo plynúce z nálezísk ropy a zemného plynu. Existujú aj oveľa bohatšie krajiny, ktoré sú hlboko pod Nórskom. Občas sa dokonca hovorí, že Nóri sú šťastní napriek svojmu bohatstvu.

Portál Worldhappines­s.report uvádza tajomstvo tohto severského pocitu: “Nóri sa rozhodli čerpať svoju ropu a plyn pomaly. Zisky nemíňajú okamžite, ale dobre ich investujú pre potreby budúcnosti… to si vyžaduje veľkú mieru všeobecnej dôvery v spoločnosti, spoločný cieľ, štedrosť a dobrú správu vecí verejných.”

Práve pocit ľudí, že majú dobrú vládu a politikov, ktorí sa zodpovedne starajú o rozvoj krajiny, sa často objavuje ako dôležitý faktor šťastia. Zároveň to je jedna zo slabín Slovenska. Nízka miera korupcie je typická pre všetky krajiny na prvých miestach – Nórsko, Dánsko, Island, Švajčiarsko, Fínsko, Holandsko, Kanada, Nový Zéland, Austrália a Švédsko.

Slovensko je skokan

Nikoho neprekvapí, že na posledných priečkach sa umiestnili štáty sužované ozbrojenými konfliktami a rozvojovými problémami – Stredoafrická republika, Burundi, Tanzania, Sýria, Rwanda… Podľa výskumníkov sa v týchto chudobných krajinách príjmové rozdiely viac podpisujú pod pocit osobného šťastia, ale aj tu platí, že najviac ľudí trápia duševné choroby a nie peniaze.

Slovensko sa umiestnilo na 40. priečke. Šťastnejší ako my sú aj ľudia v Trinidad a Tobago, Mexiku, Čile, alebo Guatemale. Naopak, hlboko pod našim umiestnením sa nachádzajú Maďari (75.), či Gréci (87.). Správa obsahuje aj rebríček najvýraznejších skokanov v šťastí a tu Slovensko boduje na celkovom ôsmom mieste, čo je veľké zlepšenie.

Výskumníci tvrdia, že pocit šťastia závisí predovšetkým od psychického a fyzického zdravia človeka a kvality jeho osobných vzťahov. Inými slovami – udržiavajte sa fit, majte veľa priateľov a smejte sa s nimi – to je recept na dokonalé šťastie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM