Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Strieľať ostrými nábojmi po utečencoch si dovolili len Slováci

Nešťastný incident na maďarsko-slovenských hraniciach, pri ktorom colníci postrelili mladú Sýrčanku, púta pozornosť zahraničných médií. Ľudsko-právna organizácia Human Rights Watch je pobúrená.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Strieľať ostrými nábojmi po utečencoch si dovolili len Slováci
Zdroj: TASR

Slovensko si opäť upevnilo svoj medzinárodný imidž antiimigrantskej krajiny. Najprv to boli výroky premiéra Roberta Fica o monitorovaní každého moslima a v pondelok sa slovenskí colníci zrejme ako prví v EÚ odvážili strieľať ostrými nábojmi na auto s utečencami, ktoré odmietalo zastaviť.

Neprimeraná reakcia

“Je šokujúce, že slovenskí colníci strieľajú po nevinných ľuďoch utekajúcich pred vojnou,” cituje britský denník The Telegraph Andrewa Stroehleina z organizácie Human Rights Watch. “Tvrdia síce, že auto s utečencami išlo nebezpečným spôsobom a ohrozovalo samotných colníkov, ale existujú predsa aj iné spôsoby, ako prenasledovať auto bez použitia priamej streľby,” hovorí Stroehlein.

Denník dodáva, že migračná kríza často vyústi do napätých situácií, najmä na grécko-macedónskych hraniciach, kde sa tiesnia tisícky ľudí. Macedónska polícia sa ich snažila spacifikovať slzným plynom a gumovými projektilmi. “Je však extrémne zriedkavé, aby niekto na utečencov vystrelil ostrými nábojmi,” uzatvára The Telegraph.

PREČÍTAJTE SI AJ: Ďalšie sklamanie na MS. Hokejisti pustili vedenie 2:0, tešia sa Bielorusi!

Európske prvenstvo

Podľa agentúry Reuters je pondelková streľba na slovensko-maďarských hraniciach zrejme prvým prípadom použitia strelných zbraní voči utečencom v Schengenskom priestore. “Doterajšie incidenty polícia riešila len použitím vodného dela alebo slzného plynu.”

Správu prevzal aj iránsky portál PressTV. V komentároch pod článkom sú viaceré podporné reakcie na adresu Slovenska. “Majú tieto autá s migrantmi na sebe nejaký nápis – pozor, utečenci?” pýta sa jeden čitateľ.

Iránsky portál zdôrazňuje, že Slovensko zatiaľ zažilo len minimum z obrovského náporu migrantov, ktorí sa valia do Európy. “Slovensko spolu s Maďarskom, Českom a Poľskom sú vnímané ako krajiny s najviac nepriateľským postojom voči prijímaniu utečencov,” píše PressTV.

PREČÍTAJTE SI AJ: Kaliňák má jasno. Je prípad, kedy policajti postrelili ženu zo Sýrie v poriadku?

Sýrčanka je v poriadku

Zahraničné médiá popisujú celý incident, ktorý sa odohral v pondelok večer po polnoci na slovensko – maďarskom priechode pri Veľkom Mederi. Colníci sa snažili zastaviť štyri autá, pričom jedno pokračovalo ďalej v jazde a nezastavili ho ani varovné výstrely.

Colníci začali po aute strieľať. Snažili sa trafiť pneumatiky, ale jednu guľku schytala do chrbta aj 26 ročná Sýrčanka, ktorá sedela vo vnútri. Colníci zadržali šiestich pašerákov a jedenástich utečencov. Mladú ženu operovali v nemocnici v Dunajskej Strede a je v stabilizova­nom stave.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM