Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Takto o nás Rusi klamú

Prokremeľská mašinéria propagandy valcuje internet s cieľom rozložiť západný svet o získať späť vplyv na exkomunistické krajiny vrátane Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Takto o nás Rusi klamú
Zdroj: TASR

Slovensko by vraj mohlo byť prvou krajinou, ktorá opustí NATO do roku 2020. Tvrdí to ruský provládny denník Izvestia a šikovne si pri tejto fabulácii vyberá fakty ako hrozienka z koláča. Nedávno zasa ruská agentúra Sputniknews uviedla vyslovenú lož, že slovenská verejnosť nedôveruje svojej armáde, pretože ju považuje len za neschopnú žoldniersku organizáciu NATO. Tohtoročný prieskum Eurobarometer pritom ukázal, že práve armáda je na Slovensku stále najdôveryhodnejšou inštitúciou, ktorej verí až 63 percent občanov.

Iba zbožné želanie

“Viac ako 150-tisíc ľudí podpísalo petíciu požadujúcu vládu, aby zorganizovala referendum o vystúpení z NATO…Občania sú nespokojní s umietnením základní NATO na slovenskom území, čo vyjadrili na nedávnej demonštrácii 18. mája… Slovensko by sa mohlo stať prvou krajinou, ktorá oznámi odchod z NATO do roku 2020,” píše prokremeľská Izvestia.

Správa neunikla pozornosti medzinárodného portálu Polygraph.info, ktorý sa zameriava na klamstvá v médiách a konfrontuje ich s faktami. Píše, že Izvestia sa síce opiera o skutočný prieskum verejnej mienky od GLOBSECU, ale vyberá si len to, čo sa im hodí. Napríklad to, že 47 percent Slovákov podporuje neutralitu svojej krajiny. Ruský denník však už zamlčal, že iba 20 percent opýtaných je vyslovene proti členstvu v NATO.

Ak k tomu pripočítame, že z politickej reprezentácie si odchod z Transatlantickej aliancie želá len Kotlebova strana, tak opustenie tejto vojenskej organizácie nevyzerá v tejto chvíli vôbec reálne. Izvestia iba šíri svoju propagandu a program hodnotovo blízkej Kotlebovej strany.

Masové protesty bez ľudí

Portál si tiež všíma, že ruské weby radi píšu o anti NATO protestoch na Slovensku, ktoré však vôbec nevypovedajú o väčšinovej nálade slovenskej verejnosti. “Polygraph nedokázal nájsť zmienku o proteste z 18. mája nikde inde okrem prokremeľských médií… už v minulosti sa stalo, že takéto udalosti boli falošne prekrútené a použili pri nich úplne iné ilustračné fotky z nepokojov vo Frankfurte,píše Polygraph.

Pre vysvetlenie dodáva, že Rusi potrebujú nafúknuť účasť na týchto anti NATO protestoch, pretože v skutočnosti býva pomerne nízka. “Dokonca aj ruská štátna mediálna sieť RT musela priznať, že keď sa takéto protestné zhromaždenie konalo pred americkou ambasádou v roku 2015, prišlo len 500 demonštran­tov.

Polygraph správne uvádza, že ak už Slovákov niečo vyženie do ulíc, tak je to skôr hnev na skorumpovaných politikov. Protesty proti NATO vrátane referenda organizuje Kotlebova ĽSNS a práve voči jej extrémizmu nedávno pochodoval Bratislavou trojtisícový dav. „Izvestia nikdy neuvádza, že ĽSNS je väčšinou charakterizovaná ako extrémne pravicová a proruská strana, pričom nevyjadruje názory väčšiny Slovákov,dodáva Polygraph.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM